OKUL VE ÖĞRETMEN SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Çocuğu olan ailelerin ortak sorunlarından biri de Okul Seçimi konusudur. Bir çok aile kızını ya da oğlunu hangi okula göndereceği konusunda çoğu zaman kararsız durumda kalıyor. Çünkü yanlış okul seçimi bir çocuğun tüm hayatını etkileyebiliyor ve bundan dolayı okula karar verirken bazen çok iyi araştırma yapmak önemli bir konu haline geliyor. Peki sizce Okul seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Okul seçiminde öğretmenin önemi nedir? Okulun fiziksel koşulları, sosyal imkanları ne derece önemli? Devlet okulunda sunulan imkanlar yeterli midir? İşte hepimizin sık sık sorduğu bu soruların cevaplarını sizin için derledik topladık. Gene son kararı siz vereceksiniz...

Çocuğum bu sene okula başlıyor, Dikkat etmem gereken kriterler neler?

İlkokul 1. sınıf, bir bireyin hayatındaki en önemli adımlardan biri. Çocuğun bu dönemlerde okul ile ilgili yaşayacağı olumlu ya da olumsuz şeyler, ileriki dönemlerdeki eğitim hayatını etkiler. Çocuğun okul ve ev hayatında doğru bir şekilde yönlendirilmesi ve yönetilmesi, okula karşı olumlu yaklaşımda bulunması ve bunu devam ettirmesi, akademik gelişimi açısından da önem taşımaktadır. Bunu sağlamak konusunda da aileye tabiki büyük görevler düşüyor ve velilerin profesyonel ve akıllıca adımlar atması  gerekiyor.

Okul seçiminde artık çevremizde çok fazla seçenek var. Devlet Okullarnın yanı sıra yeni açılan bir çok özel okul ve kolej farklı eğitim felsefeleri ve yaklaşımlarıyla, değişik eğitim metodlarını uygulamaktadırlar. Kimileri sınava yönelik, kimileri de dil ağırlıklı eğitim vermektedirler. Hatta son yıllarda sanatsal faaliyetleri ön planda tutan okullar da isimlerinden söz ettirmeye başlamışlardır. Burada velinin vermesi gereken en önemli karar, nasıl bir eğitim ve öğretim yaklaşımını seçmesi gerektiği. Çünkü kimi veli sınav odaklı bir sisteme sıcak bakarken, kimisi de sanatsal faaliyetleri ön planda tutan okulları tercih edebiliyor. 

Öğretmenin Çocuğun Hayatındaki Önemi

Ama her zaman dikkat edilmesi gereken ortak husus, "ilkokul öğretmeni". Çocuğun okulun ilk yıllarından en çok vakit geçirdiği - belki annesinden babasından da fazla gördüğü- kişi ilkokul öğretmenidir. Her ne kadar ilkokullarda müfredat ve uygulama üç aşağı beş yukarı birbirine benzese de, ilkokul öğretmene, çocuğun akademik hayatının temelinin atıldığı bu  ilk yıllarda büyük görevler düşüyor. Çocuğu sadece matematik ve Türkçe öğreten kişi değil de, çocuğunuzu hayata hazırlayan kişidir İlkokul öğretmeni. 

Hangi okula kayıt yaptırırsanız yaptırın, bu ister devlet okulu olsun, isterse de özel okul olsun, mutlaka çocuğunuzun ilkokul öğretmenini tanışın ve onunla konuşun. Öğretmeninizden o pozitif elektriği aldığınıza emin olun. Sonuçta çocuğunuzu emanet edeceğiniz kişi, onu hayata hazırlayacak, model olacak, örnek alacağı kişi ilkokul öğretmeni olacaktır. Bundan dolayı okul seçimi yaparken okulun fiziki ve sosyal olanaklarının yanısıra, öğretmenin akademik yeterliği ve çocuklara olan yaklaşımı ve sevgisini de gözardı etmeyin. Bunlar çocuğunuzun gelişimi açısından ona çok önemli katkılar sağlayacaktır. 

İlginizi Çekecek Diğer Konular

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

Okul kayıt yenileme dönemi bir çok okulda başladı bazılarımız seçimlerimizi yaptık, bazılarımız da hala çok kararsız...

Özellikle okul öncesin de ve ilkokulda karşımıza ilk çıkan soru : "Çocuğumu devlet okuluna mı göndermeliyim, yoksa özel okula mı?"

Çevremde ki ailelerle konuştuğumda genelde edindiğim izlenim çocuğumu özel okula göndermek istiyorum ama maddi durumum elvermiyor, çocuğumu devlet okuluna gönderirsem eksik kalır mı? endişesi yada imkanı olduğu halde okul öncesin de ve ilkokulda eğitime bu kadar çok paralar vermeye değer mi? gibi sorular duyuyorum.

İYİ BİR OKUL BAŞARI GETİRİR Mİ?

Sorumluluk bilincimizin oluşmaya başladığı okul hayatında bize öğretilenler yaşamımızın önümüzdeki yıllarını etkin olarak şekillendirmektedir. Okulda başarıyı etkileyen ve tetikleyen öğrencinin yanı sıra okulun kendisidir. Peki iyi bir okul nasıl olmalı? İşte bunun cevabı:

ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?

Bildiğiniz gibi İlköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, her sene Haziran ayının ilk iş gününde başlamaktadır. İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 66 ayını dolduran çocukların kaydı yapılmaktadır. Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan:

KOLEJ VE ÖZEL OKUL TEŞVİK SONUÇLARI AÇIKLANDI

Başvuru tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren Özel Okul Eğitim ve Öğretim Desteği başvuru sonuçları 03.09.2015 Pazartesi günü MEB tarafından açıklanacak. Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek vermeyi amaçlayan uygulama kapsamında yaklaşık 230.000 öğrenciye destek sağlanacak.

OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? YAZ TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Okullar ne zaman kapanacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Bildiğiniz gibi 2015 - 2016 eğitim öğretim yılı 28 Eylül 2015 Pazartesi günü başlamıştı. Birinci dönem 22 Ocak 2016 Cuma günü sona ermiş ve ikinci dönem ise 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başladı. Bu günlerde ise yaz tatilinin yaklaşması ile birlikte herkes tatil planlarını yapmaya başladı. Böyle olunca da herkesin merak ettiği tarihlerden biri de Okulların Kapanış ve Tatilin başlangış tarihi...

Peki, 2015 - 2016 eğitim öğretim dönemi ne zaman tamamlanacak? Öğrenciler Yaz tatiline ne zaman girecek? 2016 - 2017 eğitim öğretim dönemi ne zaman başlayacak? Tüm bu soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz...

SÖMESTR TATİLİ İÇİN 20 HARİKA KİTAP ÖNERİSİ

 

Sömestr tatilinde kitap okumanın birçok faydası vardır ve genellikle dinlenme ve keyif alma deneyimine katkıda bulunabilir. Tatilde boş zamanınızı etkili bir şekilde değerlendirmek için kitap okumak harika bir seçenektir. Peki Sömestr Tatilinde çocuklar hangi kitapları okumalı? Sizin için 20 adet kitap önerisinde bulunduk. Detaylar yazının devamında.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ ÖZEL OKUL TERCİH İŞLEMLERİ BAŞLIYOR

Başvurusu tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren ve sonuçları 03.09.2015 Perşembe günü MEB tarafından yayınlanan MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Sonuçları sonrasında tercih işlemleri 4 Eylül 2015 tarihinde başlıyor. Tercih işlemleri için son gün 10 Eylül.Tercih yapmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz. 

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre, 2016 - 2017 eğitim öğretim yılı bu sene 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Geçen sene Kurban Bayramı nedeniyle okulların açılma tarihi 1 hafta ertelenerek 28 Eylül 2015 tarihinde eğitim öğretim başlamıştı. Bu seneki takvime göre yarıyıl tatili ve 2016-2017 eğitim öğretim yılının tamamlanma tarihleri için TIKLAYINIZ.

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

OKUL FOBİSİ NASIL AŞILIR?

Okul Resim: 

Çocuklarda okul fobisi nedir? Okul Fobisi nasıl aşılır?, Okula uyum süreci nasıl gelişir? Hangi durumlarda uzman yardımına başvurulur?

Özellikle okula yeni başlayan küçüklerimiz de yaşadığımız bu sorunu nasıl aşabiliriz? Bazen okul değişikliğinde bile yaşanan okul fobisi ailelerin korkulu rüyası bence...