ÇOCUĞUNUZU OKUL HASTALIKLARINDAN KORUMANIN YOLLARI

Uzun bir tatilin ardından okullar ve kreşler açıldı. Sonbahar dönemine geçtiğimiz şu günlerde anne ve babaları endişelendiren konulardan biri de hiç şüphesiz çocuklarının sağlığı. Özellikle  okullardaki  salgın hastalıklara karşı çocukların bağışıklık sistemi büyük önem taşıyor. Peki okul hastalıklarına karşı ne gibi önlemler almak lazım? Beslenme ve Hijyen konusunda neler yapılabilir? Mevsimsel geçişlerde nasıl giyinilmeli? Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılmalı? 

Hepimizin bildiği gibi kalabalık ve havasız okul ve sınıflar hastalığa  yol açan ortamların başında geliyor. Özellikle bağışık sisteminin yeni yeni güçlendiği dönemlerde çocuklarımız sık sık enfeksiyon geçirmektedirler. Aslında bu normaldir çünkü vücudumuz ilk kez karşılaştığı hastalıklarla ilk kez tanışmaktadır. Bunun etkisi nedeniyle de normalden daha sık hastalanmaları çok doğaldır. Bunun sonucunda da bağışıklık sistemi güçlenmektedir. Hastalanmaları durumunda yapılabilecek en iyi şey ise; çocuklarımızın okuldan ve derslerinden geri kalmalarını önlemek,  karşılaştıkları bu enfeksiyonlardan bir an önce kurtulmalarını sağlamaktır. Gerektiğinde de uzman bir doktordan destek alınmalıdır.

Okul Hastalıklarından Korunmak için Belli Başlı Tavsiyeler

  • Okullar başlamadan önce çocuklarımızın sağlık durumunu görmek ve küçük bir genel muayeneden geçirmek faydalı olacaktır. Bu hem çocuğun gelişimini takip etmek hem de olası hastalıklara karşı tedbir almak açısından önemlidir. Planlanan aşıları varsa okul öncesinde mutlaka tamamlanmalırıdır. 
  • Çocukların yeme içme alışkanlıkları ve beslenme şekilleri gözden geçirilmelidir. Unutmayın ki hastalıklara karşı vücut direncinin oluşmasını sağlayan en önemli faktör beslenmedir. Her ne kadar hepimiz anne ve baba olarak çocuklarımıza zaman zaman abur cubur gıdalar yemelerine izin versek de, özellikle bu mevsimsel geçiş döneminde çocuklarımız dengeli ve kaliteli beslenmelidir. Bunu sağlamak çok zor değil. Meyve, sebze ve süt ürünleri günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır. Dışardan hap ya da şurup şeklinde alınan yapay  Vitamin destekleri yerine bu takviyenin doğal yollarla sağlanması yoluna gidilmelidir.
  • Yoğurdu öğünlerden eksik etmeyin. Eğer yoğurt tüketmekte zorluk çekiyorsa, içine mevye ya da kuru meyveler katılarak, sade yoğurt daha cazip hale getirilebilir. Probiyotiklerin bağışıklık sistemine iyi geldiğini unutmayın!

Peki Başka neler yapmalıyız?

  • Hijyen, hijyen, hijyen.... Her ne kadar beslenme alışkanlıklarımızı iyileştirsek ve önemsesek de, hastalıklardan korunmanın en iyi yolu, mümkün olduğunca ona yol açan nedenlerden uzak durmaktır. Temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Ellerin tuvaletten sonra yıkanması, sık kullandıkları materyallerin dezenfekte edilmesi önemlidir. Kapalı ortamların sık sık (tenefüslerde) havalandırılması enfeksiyonlardan uzak kalmayı sağlar. Özellikle okullarda hijyene yönelik olarak gerekli tedbirlerin alındığından emin olunmalıdır.
  • Giyim ve kıyafet konusunda uygun seçimler yapılmalıdır. Mevsim neyi gerektiriyorsa o şekilde giyinilmeldir. Ne az, ne fazla... Çocuklarımızı gereksiz kalın giydirmek terlemelerine ve terleri soğudunda da hastalanmalarına yol açmaktadır. Sıcaklık durumuna göre çıkarıp giyebilecekleri kıyafetler tercih edilebilir.
  • Sık sık tartışılan konulardan biri de grip aşısı... Yaptırıp yaptırmamak konusunda en iyi kararı verecek kişi çocuk doktorunuzdur. Eğer çocuğunuzda alerjik bronşit gibi kronik rahatsızlıklar varsa, aşı yaptırmak gerekebilir.
  • Hastalık durumunda çocukların okuldan uzak tutulması gerekmektedir. Hem dinlenmeleri açısından hem de diğer arkadaşlarına bulaşmaması açısından önemli bir husustur. Buna dikkat edilmeli ve gerektiğinde okul ya da kreş yönetimi uyarılmalıdır. Unutulmamalıdır ki evde istirahat ettirilen, bol sıvı alan çocuklar daha çabuk iyileşmektedir. Doktora danışmadan alınan ilaçlar fayda sağlamayacağı gibi, yan etkilere de yol açabilmektedir. 

İlginizi Çekecek Diğer Konular

ÇOCUKLARDA ROTA VİRÜSÜNE DİKKAT

Çocuklarda oldukça sık görülen akut ishalin başlıca sorumlusu olan rota virüsü enfeksiyonuna dikkat! Dünyada 5-6 yaş altındaki çocuklar rota virüs enfeksiyonu geçirebiliyor. Türkiye'de ise 5 yaş altı çocuklarda görülen ishallerin neredeyse yarısına rota virüsü neden  oluyor. Ülkemizde ishale bağlı ölümler ileri derecede azalmasına rağmen, rota virüsü nedeniyle hayatını kaybeden çocuklar ciddi sayıda.

Peki nedir Rota Virüsü? Rota Virüsünden Çocuklarımız Nasıl Korumalıyız?

KOLEJ VE ÖZEL OKUL TEŞVİK SONUÇLARI AÇIKLANDI

Başvuru tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren Özel Okul Eğitim ve Öğretim Desteği başvuru sonuçları 03.09.2015 Pazartesi günü MEB tarafından açıklanacak. Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek vermeyi amaçlayan uygulama kapsamında yaklaşık 230.000 öğrenciye destek sağlanacak.

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre, 2016 - 2017 eğitim öğretim yılı bu sene 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Geçen sene Kurban Bayramı nedeniyle okulların açılma tarihi 1 hafta ertelenerek 28 Eylül 2015 tarihinde eğitim öğretim başlamıştı. Bu seneki takvime göre yarıyıl tatili ve 2016-2017 eğitim öğretim yılının tamamlanma tarihleri için TIKLAYINIZ.

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ ÖZEL OKUL TERCİH İŞLEMLERİ BAŞLIYOR

Başvurusu tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren ve sonuçları 03.09.2015 Perşembe günü MEB tarafından yayınlanan MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Sonuçları sonrasında tercih işlemleri 4 Eylül 2015 tarihinde başlıyor. Tercih işlemleri için son gün 10 Eylül.Tercih yapmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz. 

2016 - 2017 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ

2016 - 2017 Öğretim Yılı Eğitim Öğretim desteği için başvurular ne zaman başlıyor? 2016 - 2017 Öğretim Yılı için özel okullarda ve kolejlerde öğrenim gören ve görecek olan öğrencilere verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği Başvurusu nereden yapılacak? Eğitim Öğretim desteği için başvuruları ne zaman yapılacak? Bu soruların yanıtlarını öğrenmek için yazının detaylarına TIKLAYABİLİRSİNİZ.

YURTDIŞINDA EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR? YURTDIŞI EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yurtdışında eğitim, son zamanlarda büyük ilgi gören bir konu. Gençler ve aileler, gerek üniversite kayıt ücretleri gerekse de üniversite sınavlarının zorluğu ve dershane masrafları nedeniyle yurtdışı okullara yönelmeye başladılar. Peki nedir yurtdışı okulları ve üniversiteleri farklı ve cazip kılan? Gençler ve ailelerin beklentileri neler? Bu kısa yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

ÖZEL ÖĞRETİM DESTEĞİ YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI

 Tercih işlemleri 4 Eylül ve 10 Eylül 2015  tarihleri arasında gerçekleştirilen MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Yerleştirme Sonuçları 11 Eylül Cuma günü açıklanıyor. Eğitim Öğretim desteği çerevesinde Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek verilecek.

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM DESTEĞİ BAŞVURULARI

2016 -2017 Eğitim Öğretim Desteği Başvuruları hakkında detaylar 6 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazetede tebliğ edildi. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında, özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler eğitim ve öğretim desteğine başvurabilecek. İllere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türleri, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütler ile diğer ilgili hususlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanacak kılavuzda yer alacak. Peki Hangi Öğrenciler Eğitim Öğretim Desteğinden Faydalanabilecek? Hangi Okullara Eğitim Öğretim Desteği imkanı sunulacak? Eğitim Öğretim Desteği Tutarı 2016 -2017 Eğitim Öğretim Yılında Ne Kadar Olacak?

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

"Özel okul mu devlet okulu mu?" tercihi, son zamanlarda ailelerin karar vermekte zorlandığı konulardan biridir. Çocuklarının eğitim hayatında önemli bir karar ve dönüm noktasıdır. Bu karar, çocuğunuzun eğitim ve gelişim sürecini etkileyebilecek birçok faktörü içerir. Her iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Verilecek karar, ailenin önceliklerine, çocuğun ihtiyaçlarına ve mali durumuna göre şekillenmelidir. Bu karar verilirken, eğitim kalitesi, sosyal çevre, ulaşım imkanları ve maliyet gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu yazımızda sizin için Özel Okul ve Devlet Okullarının avantajlarını ve dezavanlarını irdeleyeceğiz.