OKUL FOBİSİ NASIL AŞILIR?

Çocuklarda okul fobisi nedir? Okul Fobisi nasıl aşılır?, Okula uyum süreci nasıl gelişir? Hangi durumlarda uzman yardımına başvurulur?

Özellikle okula yeni başlayan küçüklerimiz de yaşadığımız bu sorunu nasıl aşabiliriz? Bazen okul değişikliğinde bile yaşanan okul fobisi ailelerin korkulu rüyası bence... 

 

Çocuğun büyüyüp gelişmesinde en önemli etkenlerden biri evinin dışında bir ortamda yanlız var kalabilmesidir. Bu nedenle kreşe,yuvaya anaokuluna veya ilkokula başlamak çocuk için dikkat edilmesi gereken en önemli dönemlerdir. Bu dönemlerde yaşanan sıkıntılar ileride kendine güven duygusu,okul başarısı,toplum içinde yaşama uyum,tüm yeni ortamlara alışma, evlenme ,yeni işe başlama hatta bir yetişkin olup kendi çocuğunun evden ayrılması gibi süreçlere kadar etki eder.

Çocuğun ilk okul gününde annenin veya babanın elini bırakıp zil sesi ile veya öğretmenin onu alması ile başlayan süreç en can alıcı nokta gibi görünse de önemli olan çocuğun o ana kadar nasıl geldiğidir. Okul hakkında nasıl bilgilendirildiği,beklentileri,endişeleri önemlidir. Bir çok etken çocuğu etkileyebilir anne ve babasının tutumu,korkuları,çocuk iin endişeleri bu durumun bilinçaltı sürecidir. Bir de okulla ilgili bilinmeyenler,okul çalışanlarının tutumu,servisinin değişmesi, öğretmeninin hastalanması veya değişmesi gibi şansızlıklar çocukları etkileyebilir.

Çok fazla korunaklı bir şekilde büyüyen çocuklar da da okul yaşamını olumsuz etkileyecek faktörler ortaya çıkabilir. Örneğin annenin okul aralarında sürekli çocuğunu kontrol etmesi, ona yemek yedirip,üzerini değiştirmesi, derslerini kontrol etmesi çocuk ile öğretmen arasındaki ilişkinin gelişmesine engel olacaktır. Evde çocuklarının herşeyini yapan anne babalar çocuğun okulda kendisini çaresiz ve yanlız hissetmesine neden olurlar..

Okul dönemini olumsuz etkileyen bir diğer faktör de çocuğun ruh halidir. Endişeli,anne bağımlısı,utangaç, annesi ve  babası arasında sorun olan veya kardeş kıskançlığı gibi nedenler çocuğun okula alışma sürecini uzatır.

OKULA UYUM DÖNEMİNİ NASIL KOLAYLAŞTIRIRIZ?

Çocuğumuzu rahatlatacak soruların cevabını kendisine hem sözel hem de fiziksel hareketlerle uygulamada göstermemiz gerekir. Örneğin..

Sen büyüdüm, okula gidecek kadar beceriklisin hem orada bir sürü yeni arkadaşın olacak,

Öğretmenin Annen ve Baban gibi sana bakacak koruyacak, bir sorun olursa öğretmenin çözer, yeni şeyler öğreneceksin

Evimiz duruyor evimize dönünce her şey aynı olacak,

Okulda unutulmazsın, servisinde hostes abla veya abi seni almadan okuldan ayrılmaz,

Seni okuldan almaya mutlaka birisi gelecek,

Öğretmenin istediği ödevleri yapabilirsin, yanlış yapsan da öğretmenin doğrusunu öğretecektir.

Okuldaki tuvaletin yerini, öğretmen odasını biliyorum, sınıfımı kaybetmem,

Okuldaki tüm yetişkinlere soru sorup yardım isteyebilirsin

Yukarıda sıraladığımız etkenler gerçekleşmezse çocuk okula gitmeyi red edebilir..Böyle durumlarda bahaneler uydurur veya gerçekten ateşlenip, başı veya karnı ağrımaya başlayabilir. Böyle durumlarda ebeveyn tutumu çok önem taşır. Sakinlikle durumu karşılamalı ve uzman yardımı alınmalıdır.

Öğretmen, aile, okul ve psikiyatrist ortak bir çalışma planı yapmalıdır.

Okul yolu taşlıdır ama bu yolda sağlıklı yürüyebilmek, hayat yolunda çocuğun bir birey olarak var oluşunu sağlar.

 

İlginizi Çekecek Diğer Konular

OKUL VE ÖĞRETMEN SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Çocuğu olan ailelerin ortak sorunlarından biri de Okul Seçimi konusudur. Bir çok aile kızını ya da oğlunu hangi okula göndereceği konusunda çoğu zaman kararsız durumda kalıyor. Çünkü yanlış okul seçimi bir çocuğun tüm hayatını etkileyebiliyor ve bundan dolayı okula karar verirken bazen çok iyi araştırma yapmak önemli bir konu haline geliyor. Peki sizce Okul seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Okul seçiminde öğretmenin önemi nedir? Okulun fiziksel koşulları, sosyal imkanları ne derece önemli? Devlet okulunda sunulan imkanlar yeterli midir? İşte hepimizin sık sık sorduğu bu soruların cevaplarını sizin için derledik topladık. Gene son kararı siz vereceksiniz...