ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

Okul kayıt yenileme dönemi bir çok okulda başladı bazılarımız seçimlerimizi yaptık, bazılarımız da hala çok kararsız...

Özellikle okul öncesin de ve ilkokulda karşımıza ilk çıkan soru : "Çocuğumu devlet okuluna mı göndermeliyim, yoksa özel okula mı?"

Çevremde ki ailelerle konuştuğumda genelde edindiğim izlenim çocuğumu özel okula göndermek istiyorum ama maddi durumum elvermiyor, çocuğumu devlet okuluna gönderirsem eksik kalır mı? endişesi yada imkanı olduğu halde okul öncesin de ve ilkokulda eğitime bu kadar çok paralar vermeye değer mi? gibi sorular duyuyorum.

Hepimiz çocuklarımızı çok seviyoruz ve onlar için her zaman en güzelini ve en iyisini yapmak istiyoruz. Özellikle büyükşehirler de yaşayan biz ebeveynlerin durumu daha da zor seçenekler çoğaldıkça kafamız karmakarışık oluyor.Tabii ki hepimiz çocuğumuz için en iyisini istiyoruz ama her zaman imkanlarımız herşeye el vermediği gibi, işin ilginç tarafı, en pahalısı da her zaman en iyisi demek olmuyor.

Bence devlet okulu veya özel okullar arasında seçim yapmak çok kişisel bir karar. Öncelikle çocuğunuzu çok iyi tanımalısınız ve karar aşamasında kendinize bir kaç soru sormalısınız. Ne ben, ne de bir başkası sizin aileniz ve çocuğunuz için en iyisini bilemez ve söyleyemez. O nedenle sorulara içinizden dürüst yanıtlar verin ve kararınızı belirleyin.

Özel okul tercih ederseniz bu sizi maddi anlamda zorlar mı? 

Bildiğim kadarı ile piyasada ki özel okul fiyatları yıllık minumum 12.000 maksimum 45.000 civarında tabii küçük şehirler de bu fiyatlar daha uygun.

Bu fiyatlara servis,kitap,kıyafet ve yemek gibi eklentiler olabiliyor bunları da göz önüne alarak hesabınızı iyi yapın derim. Çünkü bir çocuk için herşeyden önemli olan şey aile içi huzurdur eğer bu ödemeler sizin rahatınızı kaçıracaksa bir kere daha düşünmenizi tavsiye ederim.

Bir de  çocuğunuzu özel okula veriyorsanız, çocuğunuzdan olan beklentileriniz buna göre artmamalı yani sizden "senin için bu kadar para ödüyoruz , daha çok çalışmalısın" gibi cümleleri duymak çocuğunuz üzerinde hak etmediği bir baskı yaratır. 

Bütçenizi planlayarak çocuğunuza en fazla imkanı nasıl sağlayabilirsiniz?

Çocuğunu devlet okuluna gönderip, onu okul dışında dil, spor ve sanat alanlarında birçok özel okulun bile sağlamadığı kalitede kurumlarla veya kişilerle destekleyebilirsiniz. Dolayısıyla toplam harcamalara ve aldığınız verime baktığınızda, hangi seçenek sizin için daha avantajlı olacak, bunu hesabını yapmanızı öneririm.

Sonuçta herkesin şu gerçekleri kabullenmesi gerekiyor.

Bu işin de sonu yok :)

Çocuklarımız için yapabileceklerimizin sonu yok. Her zaman çocuklarına bizden daha iyi eğitim imkanı sağlayan birileri olacak çevremizde. Devlete veren, özele verene özeniyor. 15 bin liralık özel okula veren, 45 bin liralık özel okula verene özeniyor.

Türkiye’de özele veren, yurt dışında okutana özeniyor. Dersaneye gönderemeyen, dersaneye gönderene; dersaneye gönderen özel ders aldırana özeniyor.

Yaz kampına gönderemeyen, gönderene; Türkiye’de yaz kampına gönderen, yurtdışında yaz kampına gönderene özeniyor.

Gerçekten sonu yok. Başkalarının yaptığını biz yapamıyorsak sanki eksik kalıyormuşuz veya çocuğumuzu eksik bırakıyormuşuz gibi hissedebiliyoruz. Bu çok doğal ama mantıklı davranarak kontrol altında tutulması gereken bir duygu bu çünkü maddi/manevi hem kendimizi hem de çocuğumuzu gereksiz yere baskı ve stres altına almaya hiç gerek yok! Herkes imkanı doğrultusunda çocuğu için en iyisini yapmaya çalışmalı....

Verdiğimiz kararlar, o an ki bilgilerimiz ve şartlarımızda verdiğimiz en iyi kararlardır

Özel veya devlet, vereceğiniz karar ne olursa olsun, bilin ki o an ki şartlarda elinizden gelen en iyi kararı veriyorsunuz. Yaptığınız seçimleri büyük bir sorunla karşılaşmadığınız sürece lütfen artık sorgulamayın. Yüzeysel sorunlara takılmayın.

Hiçbir okul mükemmel değil, öyle olsa özel okullar arasında bu kadar çok okul değiştiren aile olmazdı. Verdiğiniz karar doğrultusunda elinizdeki okul şartlarında olabilecek en iyi koşulları yaratmaya çalışın ve fazla kafaya takmayın sizin kaygılarınız gereksiz yere, çocuğunuza geçmesin.

Herşey ailede bitiyor

Çocuğumuzun ev, aile ortamı ve okul dışındaki hayatı bana göre onun geleceğini belirleyen en önemli etkenlerdir.

Devlet okuluna gidip çok iyi yerlere gelenler de var özel kolejlerden mezun olup yine çok başarılı veya başarısız olan kişiler de var bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor.

Okul ve çocuğun alacağı eğitimin kalitesi çok önemli ama bunun yanında huzurlu bir aile ortamında ailenin çocuğuna verdiği ilgi, sevgi, değerler, dirayet, özgüvensorumluluk duygusu ve temel yaşam becerileri daha da önemli bence

Evine koşarak dönen, ev ortamında ailesiyle kendini güvende  sevildiğini, sayıldığını hisseden çocuk, gelişimi desteklenen çocuk, bol bol kitap okuyan, bol bol oyun oynayan, uykusunu iyi alan, sağlıklı beslenen çocuk hangi okulda olursa olsun başarılı olacaktır.

Hepinize sağlıklı ve başarılı günler diliyorum.. Çocuklarımız hep mutlu olsun tabii biz de.....

İlginizi Çekecek Diğer Konular

OKUL VE ÖĞRETMEN SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Çocuğu olan ailelerin ortak sorunlarından biri de Okul Seçimi konusudur. Bir çok aile kızını ya da oğlunu hangi okula göndereceği konusunda çoğu zaman kararsız durumda kalıyor. Çünkü yanlış okul seçimi bir çocuğun tüm hayatını etkileyebiliyor ve bundan dolayı okula karar verirken bazen çok iyi araştırma yapmak önemli bir konu haline geliyor. Peki sizce Okul seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Okul seçiminde öğretmenin önemi nedir? Okulun fiziksel koşulları, sosyal imkanları ne derece önemli? Devlet okulunda sunulan imkanlar yeterli midir? İşte hepimizin sık sık sorduğu bu soruların cevaplarını sizin için derledik topladık. Gene son kararı siz vereceksiniz...

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

"Özel okul mu devlet okulu mu?" tercihi, son zamanlarda ailelerin karar vermekte zorlandığı konulardan biridir. Çocuklarının eğitim hayatında önemli bir karar ve dönüm noktasıdır. Bu karar, çocuğunuzun eğitim ve gelişim sürecini etkileyebilecek birçok faktörü içerir. Her iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Verilecek karar, ailenin önceliklerine, çocuğun ihtiyaçlarına ve mali durumuna göre şekillenmelidir. Bu karar verilirken, eğitim kalitesi, sosyal çevre, ulaşım imkanları ve maliyet gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu yazımızda sizin için Özel Okul ve Devlet Okullarının avantajlarını ve dezavanlarını irdeleyeceğiz. 

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

YURTDIŞINDA EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR? YURTDIŞI EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yurtdışında eğitim, son zamanlarda büyük ilgi gören bir konu. Gençler ve aileler, gerek üniversite kayıt ücretleri gerekse de üniversite sınavlarının zorluğu ve dershane masrafları nedeniyle yurtdışı okullara yönelmeye başladılar. Peki nedir yurtdışı okulları ve üniversiteleri farklı ve cazip kılan? Gençler ve ailelerin beklentileri neler? Bu kısa yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

İYİ BİR OKUL BAŞARI GETİRİR Mİ?

Sorumluluk bilincimizin oluşmaya başladığı okul hayatında bize öğretilenler yaşamımızın önümüzdeki yıllarını etkin olarak şekillendirmektedir. Okulda başarıyı etkileyen ve tetikleyen öğrencinin yanı sıra okulun kendisidir. Peki iyi bir okul nasıl olmalı? İşte bunun cevabı:

OKUL FOBİSİ NASIL AŞILIR?

Uzun bir tatilden sonra okullar açıldı. Bir çok özel okul yeni eğitim ve öğretim dönemine bir kaç hafta önce başladı. Diğerleri ise 28 Eylül itibariyle eğitime başladı. Çocuklarımızın bir kısmı okul ile yeni tanıştı ve ders zili onlar için ilk kez çaldı. Güle oynaya okula giden çocukların yanı sıra okula yeni başlayan ve  bu süreçte alışmakta zorluk yaşayan çocuklar da var. Bu süreçte hem çocukları hem de anne babaları bazı zorluklar bekliyor malasef. Ama bunlar aşılmayacak şeyler değil. Okul fobisi denilen bu sıkıntı, okula yeni başlayan çocuklarda çok sık karşılaşılan bir durum. Peki okul fobisi tam olarak nedir ve okul fobisi nasıl aşılır? İşte size bir kaç tavsiye...

ÇOCUKLARA ÖDEV NASIL YAPTIRILIR?

Okullar açıldı ve bir çok ailede çocukların ödevleri kriz yaratmaya başladı. Anne ve babalardan; "Ödevini yaptın mı? Ödevini yap ondan sonra TV seyredebilirsin. Ödevini yapmazsan sana oyuncak almayız. Ödevini yap sonra tatlı var" gibi cümleler söylediklerini sık sık duyuyoruz maalesef. Çocuklarımıza ödev yapma alışkanlığı kazandırmak için hemen hemen bir çoğumuz  ödüllendirme ya da cezalandırma yöntemine başvurmaktayız. Bu yöntem yanlış ve  yüzeysel bir yaklaşımdır. kızmak, bağırıp çağırmak veya çocuğu şartlayarak ödevini yaptırmaya çalışmak yerine sorunun kökenine odaklanmalıyız.

HANGİ OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM?

2015-2016 öğretim yılı 14 Eylül 2015 tarihinde başlıyor. Peki bulunduğunuz adrese göre hangi okula kayıt yaptıracaksınız? Adresinize hangi okul çıkıyor? Bunu bir tık ile öğrenebilirsiniz. e-Kayıt uygulaması sonucu adres bilginize göre Anasınıfı, İlkokul 1. sınıf veya Ortaokul 5. sınıfa kayıt yaptırmanız gereken okulu görmek için MEB tarafından aşağıda kısayolu verilen linki tıklayabilirsiniz.

2024 SÖMESTR TATİLİ İÇİN ÖNERİLER

2024 Sömestr Tatili başladı. Okulların 2. dönemi 5 Şubat 2024 Pazartesi günü başlayacak. Peki Sömestr Tatilinde neler yapılmalı, nasıl vakit geçirilmeli. Bunun için veli ve öğrencilere kısa önerilerde bulunduk. Detaylar için yazının devamını okuyabilirsiniz.

SÖMESTR TATİLİ İÇİN 20 HARİKA KİTAP ÖNERİSİ

 

Sömestr tatilinde kitap okumanın birçok faydası vardır ve genellikle dinlenme ve keyif alma deneyimine katkıda bulunabilir. Tatilde boş zamanınızı etkili bir şekilde değerlendirmek için kitap okumak harika bir seçenektir. Peki Sömestr Tatilinde çocuklar hangi kitapları okumalı? Sizin için 20 adet kitap önerisinde bulunduk. Detaylar yazının devamında.