ÇOCUKLAR DA UNUTABİLİR, PEKİ BİZ SÜREKLİ HATIRLATMALI MIYIZ?

Okul çağındaki çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur unutkanlık. Sabah okula gitmeden önce çocuğumuza her şeyi hatırlatmak gereği hissetmişizdir. Onun menejeri gibi peşinde gezer dururuz.. "Kitabını aldın mı, ödevini yaptın mı, beslenme çantanı aldın mı" gibi soruları sürekli sorar dururuz. Peki bunu yaparken çocuğumuza iyilik mi etmiş oluyoruz? Bir süre sonra bu hatırlatmalar onun işini gerçekten kolaylaştırır mı yoksa bir takım sorumlulukları almasının önüne mi geçer? Acaba gerçekten bazı şeyleri unutup, sonuçlarına katlanıp, bir daha unutmamayı ya da en azında hayatında bazı şeyleri düzene koymayı, sistemli olmayı öğrenmesi mi gerekiyor?

Tüm bu soruların yanıtlarını sizin için açıklamaya ve fikir üretmeye çalıştık. Umarız faydasını göreceksiniz.

Hiç bir anne ya da baba çocuğuna kıyamaz

Anneler ve babalar, mutlaka çocuğunun arkasındadır. Ezilmesini, hayattan geri kalmasını istemez, onu her an destekler ve bekler. Bazen bunu yaparken ona kimi zaman fırsat vermeyiz bile. Düşünmesine, yapmasına, fikir üretmesine izin vermeyiz. Sürekli onu yönlendiririz..

Çocuğumuz kendi hayat koşturmacası içerisinde, doğal olarak bir şeyleri unutabilir. Bu öğretmeninin verdiği bir ödev olabilir, yanına alması gereken bir şey olabilir, ya da yapması gereken bir şey olabilir. Biz de anne baba olarak sürekli olarak onu kontrol ederiz. Sürekli olarak ona hatırlatmalarda bulunuruz. Doğal olarak biz bu hatırlatmaları yaptıkça çocuklarımız hem kendilerini birşeyleri  hatırlamak ile ilgili olarak bir zorunluluk hissetmezler, hem de kendi sorumluluklarını alma ve yaşamlarını yönetme becerilerini geliştirme ihtiyacı duymazlar. Kısacası kendi ayakları üzerinde durmakta zorluk çekerler.

Çocuklarımızın kendi ayakları üzerinde duruyor mu?

Aslında çocuklarımızın unutkanlıklarının sonuçlarına katlanmalarına bir nebze olsun izin vermemiz onlara ayakta durma fırsatı verir. Daha güçlü, kendine güveni olan bir birey olmalarını sağlar. Bunu yapmak ebebeyinler için tabiki kolay değil ama bir gereklilik.

Çocuklarımıza kendi sorumluluklarını taşımaları ve kendilerine ait olan eşyalara sahip çıkmaları konusunda fırsat verebiliriz. Okul çağına gelmiş bir birey olarak kendi ile ilgili takip etmesi gereken konulara dikkat etmesi, sorumluluğunu alması ve hata yapsa bile bunun sonuçlarına katlanarak bu unutkanlıklardan  ders alması gerektiğini ona izah edebilirsiniz.Tabi bunu yaparken ona güvendiğinizi ve her zaman yanında olduğunuzu da belirtmelisiniz. Onu korkutmamalı, desteklemeli ve kendi ayakları üzerinde durmasına izin vermelisiniz.

Ona yardımcı olabilecek bazı yöntemler geliştirebiliriz

Yerine getirmesi gereken sorumlulukları çocuğunuza hatırlatmak için ona yardımcı olmak adına, belli başlı yöntemler geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Mesela ödevlerini bitirdikten sonra kitaplarını defterlerini çantasına koyması, ertesi sabah kitaplarını unutmasını önleyecektir. Ya da bir gün önce ders programına bakarak Beden Eğitimi için spor ayakkabılarını çantasına koyması gibi.  Bazı uzun vadeli hatırlatmalar için post-it kullanmak, not almak, buzdolabı üzerine yapıştırmak, takvime işaretlemek de unutkanlığın önüne geçmek ve planlama yapmak için ona yardımcı olacaktır. Aslında hepimizin uyguladığı ve yaşamın içinde faydalandığımız bir çok yöntemi  çocuğumuzun da uygulamasını sağlayabiliriz. Bu yöntemleri öğrenmesi konusunda ona destek olabiliriz.

Çocuk unutursa ne olur?

Ödevini yapmayı unutması, beden dersi olduğu gün spor ayakkabısını yanına almaması problem teşkil eder mi? Beslenme çantasını almayı unutursa ve bir gün aç kalırsa, dünyanın sonu mudur?

Çocuklarımızın bir şeyleri unutmasına fırsat vermeyerek ona hatırlatmalarda bulunmamız, onun bu konuda hata yapmasını sürekli olarak önlememiz aslında bir açıdan da bunun sonuçlarına katlanmasını önlememiz anlamına gelir. Kızımız ya da oğlumuz sürekli olarak arkasında olduğumuzu bilir, sorumluluk almaz, birşeyleri unutmanın sonuçlarına katlanmaz. Bundan ders almaz ve hayatını planlama, dikkat etme alışkanlığı edinmez. Bundan dolayı çocuğumuzun unutması ve sonuçlarına katlanması dünyanın sonu değildir.

Bu onun bir dahaki sefere daha planlı daha dikkatli olmasını sağlayacaktır. Ödevini yapmayı unutup, sınıftaki diğer arkadaşlarının ödevlerini yaptığını görünce rahatsızlık duyacaktır ve bir gün sonraki ödevleri siz söylemeden ya da hatırlatmadan yapacaktır. Beslenme çantasını evde unutan bir çocuk, aç geçirdiği günün ardından, ertesi günkü beslenme çantasını siz söylemeden önce kapının önünde hazır edecektir. Siz yeterki ona destek olun, hepimiz birşeyleri unutabiliriz ve sonuçlarına katlanırız. Çocuğunuz bu tip durumları yaşarken ona kızmak, küçük düşürmek yerine, ona destekleyici yaklaşımda bulunun.

İlginizi Çekecek Diğer Konular

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ ÖZEL OKUL TERCİH İŞLEMLERİ BAŞLIYOR

Başvurusu tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren ve sonuçları 03.09.2015 Perşembe günü MEB tarafından yayınlanan MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Sonuçları sonrasında tercih işlemleri 4 Eylül 2015 tarihinde başlıyor. Tercih işlemleri için son gün 10 Eylül.Tercih yapmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz. 

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre, 2016 - 2017 eğitim öğretim yılı bu sene 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Geçen sene Kurban Bayramı nedeniyle okulların açılma tarihi 1 hafta ertelenerek 28 Eylül 2015 tarihinde eğitim öğretim başlamıştı. Bu seneki takvime göre yarıyıl tatili ve 2016-2017 eğitim öğretim yılının tamamlanma tarihleri için TIKLAYINIZ.

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

ÖZEL ÖĞRETİM DESTEĞİ YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI

 Tercih işlemleri 4 Eylül ve 10 Eylül 2015  tarihleri arasında gerçekleştirilen MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Yerleştirme Sonuçları 11 Eylül Cuma günü açıklanıyor. Eğitim Öğretim desteği çerevesinde Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek verilecek.

2016 - 2017 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ

2016 - 2017 Öğretim Yılı Eğitim Öğretim desteği için başvurular ne zaman başlıyor? 2016 - 2017 Öğretim Yılı için özel okullarda ve kolejlerde öğrenim gören ve görecek olan öğrencilere verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği Başvurusu nereden yapılacak? Eğitim Öğretim desteği için başvuruları ne zaman yapılacak? Bu soruların yanıtlarını öğrenmek için yazının detaylarına TIKLAYABİLİRSİNİZ.

YURTDIŞINDA EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR? YURTDIŞI EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yurtdışında eğitim, son zamanlarda büyük ilgi gören bir konu. Gençler ve aileler, gerek üniversite kayıt ücretleri gerekse de üniversite sınavlarının zorluğu ve dershane masrafları nedeniyle yurtdışı okullara yönelmeye başladılar. Peki nedir yurtdışı okulları ve üniversiteleri farklı ve cazip kılan? Gençler ve ailelerin beklentileri neler? Bu kısa yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

OKUL HAYATINDA ÖDEVİN ÖNEMİ NEDİR?

Ödevler çocuklara bağımsız çalışmayı, sorumluluk almayı öğretmek için önemli araçlardır.  Ama bir çok çocuk neden ödev yapması gerektiğini anlayamaz ve çoğu zaman ailesinin ve öğretmeninin zorlaması ile yapar. 

İYİ BİR OKUL BAŞARI GETİRİR Mİ?

Sorumluluk bilincimizin oluşmaya başladığı okul hayatında bize öğretilenler yaşamımızın önümüzdeki yıllarını etkin olarak şekillendirmektedir. Okulda başarıyı etkileyen ve tetikleyen öğrencinin yanı sıra okulun kendisidir. Peki iyi bir okul nasıl olmalı? İşte bunun cevabı:

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM DESTEĞİ BAŞVURULARI

2016 -2017 Eğitim Öğretim Desteği Başvuruları hakkında detaylar 6 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazetede tebliğ edildi. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında, özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler eğitim ve öğretim desteğine başvurabilecek. İllere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türleri, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütler ile diğer ilgili hususlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanacak kılavuzda yer alacak. Peki Hangi Öğrenciler Eğitim Öğretim Desteğinden Faydalanabilecek? Hangi Okullara Eğitim Öğretim Desteği imkanı sunulacak? Eğitim Öğretim Desteği Tutarı 2016 -2017 Eğitim Öğretim Yılında Ne Kadar Olacak?

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

"Özel okul mu devlet okulu mu?" tercihi, son zamanlarda ailelerin karar vermekte zorlandığı konulardan biridir. Çocuklarının eğitim hayatında önemli bir karar ve dönüm noktasıdır. Bu karar, çocuğunuzun eğitim ve gelişim sürecini etkileyebilecek birçok faktörü içerir. Her iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Verilecek karar, ailenin önceliklerine, çocuğun ihtiyaçlarına ve mali durumuna göre şekillenmelidir. Bu karar verilirken, eğitim kalitesi, sosyal çevre, ulaşım imkanları ve maliyet gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu yazımızda sizin için Özel Okul ve Devlet Okullarının avantajlarını ve dezavanlarını irdeleyeceğiz.