OKUL HAYATINDA ÖDEVİN ÖNEMİ NEDİR?

Ödevler çocuklara bağımsız çalışmayı, sorumluluk almayı öğretmek için önemli araçlardır.  Ama bir çok çocuk neden ödev yapması gerektiğini anlayamaz ve çoğu zaman ailesinin ve öğretmeninin zorlaması ile yapar. 

Çocukların bir türlü ödev yapmaya başlayamaması, ödevlerini yazmayı unutmaları, ödev için gerekli eşyaları bulamamaları, çeşitli bahanelerle ödev yapmayı ertelemeleri, bitmedi yapamıyorum diye ağlamaları pek de yabancısı olduğumuz durumlar değildir. Ödev yaptırmakta zorlanıyorsak neler yapmalıyız? Çocuklara ödev sorumluluğunu nasıl kazandırabiliriz? gibi soruların cevabını yazımın devamında bulabilirsiniz....

Çocukların okul dışındaki öğrenme süreçleri okulda öğrendiklerinin kalıcılığı açısından çok önemlidir. Ödevlerin başlıca amacı öğrencilerin anne-baba,öğretmen ya da bir başka öğreticiden bağımsız olarak kendi çabaları ile öğrenmeyi tamamlamasıdır.

Eğitim hayatında son derece önemli bir yere sahip olan ÖDEV konusu küçük yaşlarda çocuğa kazandırılması gereken bir  davranıştır. Ebeveyn olarak bu konuda özellikle okul öncesi eğitim hayatından başlayarak  çocuklarımıza destek olmalı ödevi onlar adına asla yapmamalı yanlışta yapsa kendisinin yapması sağlanmalı, ödevini yapması konusunda teşviklerde bulunmalı, onlara ödevler dışında da yaşına uygun sorumluluklar verilmeli, organize olmayı, düzenli olmayı öğrenmesine yardımcı olmalıyız...

ÖDEV YAPTIRMAKTA ZORLANIYORSAK NELER YAPMALIYIZ?

  • İyi bir ev ortamı ve aile ilgisinin ödev yapmada ve akademik başarıyı artırmada önemli bir rolü vardır.
  • Çocuğun uyku ve yemek saatlerinin düzenli olmasına özen göstermeliyiz.  Çocuğumuz okuldan geldiğinde dinlenmesi için ona belli bir süre vermeliyiz.
  • Ödev yapma sürecinde çocuğa hiç yardım etmemek çocukta zorluklar karşısında desteksiz kalabileceği duygusunu uyandırabilir. Burada yardımdan kastımız çocukları yorulduğunda onların yerine çocukların ödevini yapmak değil, nasıl yapması gerektiği konusunda onu bilgilendirmek, sözlüğe nasıl bakacağını, bilgiye nasıl ulaşacağını öğrenmesini sağlamak ve bunları kendi yapabilecek hale gelene kadar yönlendirici olmaktır. Böylece çocuğun hem ödev yapma alışkanlığı kazanmasına zemin hazırlamış hem de kendisiyle ilgilenildiği duygusunu hissettirerek duygusal gelişimine de katkı sağlamış oluruz.
  • Belli aralıklarla ödeve ara verilmesi ve molalarda çocuğunuzu ödüllendirmek, çocuğunuzu ödev yapmaya yönelik motivasyonunu artıracaktır.
  • Ödev yapma sürecinde ebeveynler, çocuğun direnci ile karşılaşırlarsa çocuğu ödev yapmaya motive etmek için olumlu bir dil ve ılımlı bir tutum sergilemelidirler. Buna rağmen çocuğun direnci ve ödev yapmaya olan isteksizliği devam ediyorsa anne-babalar öncelikle öğretmeniyle iş birliği içine girmeli, gerek görülürse rehberlik hizmetinden destek almalıdırlar.
  • Son olarak çocuğumuzun nasıl daha iyi öğrendiğini anlamaya çalışılmalıyız. Çocuklarımızın başarılı olması için ders çalışmasını ve ödev yapmasını eğlenceli bir hale getirmek faydalı olacaktır. Zorla, baskıyla ödev yaptırmak, ders çalıştırmak çocuklarda bıkkınlığa neden olmaktadır.

İlginizi Çekecek Diğer Konular

ÇOCUKLARA ÖDEV NASIL YAPTIRILIR?

Okullar açıldı ve bir çok ailede çocukların ödevleri kriz yaratmaya başladı. Anne ve babalardan; "Ödevini yaptın mı? Ödevini yap ondan sonra TV seyredebilirsin. Ödevini yapmazsan sana oyuncak almayız. Ödevini yap sonra tatlı var" gibi cümleler söylediklerini sık sık duyuyoruz maalesef. Çocuklarımıza ödev yapma alışkanlığı kazandırmak için hemen hemen bir çoğumuz  ödüllendirme ya da cezalandırma yöntemine başvurmaktayız. Bu yöntem yanlış ve  yüzeysel bir yaklaşımdır. kızmak, bağırıp çağırmak veya çocuğu şartlayarak ödevini yaptırmaya çalışmak yerine sorunun kökenine odaklanmalıyız.

KOLEJ VE ÖZEL OKUL TEŞVİK SONUÇLARI AÇIKLANDI

Başvuru tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren Özel Okul Eğitim ve Öğretim Desteği başvuru sonuçları 03.09.2015 Pazartesi günü MEB tarafından açıklanacak. Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek vermeyi amaçlayan uygulama kapsamında yaklaşık 230.000 öğrenciye destek sağlanacak.

OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? YAZ TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Okullar ne zaman kapanacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Bildiğiniz gibi 2015 - 2016 eğitim öğretim yılı 28 Eylül 2015 Pazartesi günü başlamıştı. Birinci dönem 22 Ocak 2016 Cuma günü sona ermiş ve ikinci dönem ise 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başladı. Bu günlerde ise yaz tatilinin yaklaşması ile birlikte herkes tatil planlarını yapmaya başladı. Böyle olunca da herkesin merak ettiği tarihlerden biri de Okulların Kapanış ve Tatilin başlangış tarihi...

Peki, 2015 - 2016 eğitim öğretim dönemi ne zaman tamamlanacak? Öğrenciler Yaz tatiline ne zaman girecek? 2016 - 2017 eğitim öğretim dönemi ne zaman başlayacak? Tüm bu soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz...

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ ÖZEL OKUL TERCİH İŞLEMLERİ BAŞLIYOR

Başvurusu tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren ve sonuçları 03.09.2015 Perşembe günü MEB tarafından yayınlanan MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Sonuçları sonrasında tercih işlemleri 4 Eylül 2015 tarihinde başlıyor. Tercih işlemleri için son gün 10 Eylül.Tercih yapmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz. 

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre, 2016 - 2017 eğitim öğretim yılı bu sene 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Geçen sene Kurban Bayramı nedeniyle okulların açılma tarihi 1 hafta ertelenerek 28 Eylül 2015 tarihinde eğitim öğretim başlamıştı. Bu seneki takvime göre yarıyıl tatili ve 2016-2017 eğitim öğretim yılının tamamlanma tarihleri için TIKLAYINIZ.

YURTDIŞINDA EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR? YURTDIŞI EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yurtdışında eğitim, son zamanlarda büyük ilgi gören bir konu. Gençler ve aileler, gerek üniversite kayıt ücretleri gerekse de üniversite sınavlarının zorluğu ve dershane masrafları nedeniyle yurtdışı okullara yönelmeye başladılar. Peki nedir yurtdışı okulları ve üniversiteleri farklı ve cazip kılan? Gençler ve ailelerin beklentileri neler? Bu kısa yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

ÖZEL ÖĞRETİM DESTEĞİ YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI

 Tercih işlemleri 4 Eylül ve 10 Eylül 2015  tarihleri arasında gerçekleştirilen MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Yerleştirme Sonuçları 11 Eylül Cuma günü açıklanıyor. Eğitim Öğretim desteği çerevesinde Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek verilecek.

2016 - 2017 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ

2016 - 2017 Öğretim Yılı Eğitim Öğretim desteği için başvurular ne zaman başlıyor? 2016 - 2017 Öğretim Yılı için özel okullarda ve kolejlerde öğrenim gören ve görecek olan öğrencilere verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği Başvurusu nereden yapılacak? Eğitim Öğretim desteği için başvuruları ne zaman yapılacak? Bu soruların yanıtlarını öğrenmek için yazının detaylarına TIKLAYABİLİRSİNİZ.

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

"Özel okul mu devlet okulu mu?" tercihi, son zamanlarda ailelerin karar vermekte zorlandığı konulardan biridir. Çocuklarının eğitim hayatında önemli bir karar ve dönüm noktasıdır. Bu karar, çocuğunuzun eğitim ve gelişim sürecini etkileyebilecek birçok faktörü içerir. Her iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Verilecek karar, ailenin önceliklerine, çocuğun ihtiyaçlarına ve mali durumuna göre şekillenmelidir. Bu karar verilirken, eğitim kalitesi, sosyal çevre, ulaşım imkanları ve maliyet gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu yazımızda sizin için Özel Okul ve Devlet Okullarının avantajlarını ve dezavanlarını irdeleyeceğiz.