ÇOCUKLARDA TEMELİ SAĞLAM BİR ÖĞRENME SÜRECİ NASIL ELDE EDİLİR?

Çocuklarımız doğdukları andan itibaren öğrenmeye  başlarlar. Küçük çocukların hepsi etraflarında konuşulan kelimeleri hafızalarına kayıt ederler... Bazı çocuklar akademik becerileri öğrenmeye erken yaşlarda başlarken. Bazıları ise büyüyene kadar ufacık bir ilgi bile göstermezler.

Doğru bir yaklaşımla çocuğumuzun okuma-yazma ve sayıları öğrenme isteklerini doğal bir hevesle artırabiliriz.

Çocuğumuzu kendi kapasitesi dahilinde ve uyum sağlayabileceği hızda nasıl geliştirebiliriz?

Bu gelişim doğru destek ve teşviğin olduğu, güzel örnek teşkil eden bir ev ortamında gerçekleşebilir.

Çocuğumuz büyürken ona hergün kitap okumalıyız, sadece yatarken değil, her fırsatta okumalıyız. Onun en sevdiği kitapları belirleyip heyecanımızı kaybetmeden tekrar tekrar okumalıyız... Çocuklar tekrar okunan kitapları özümserler...

Küçük çocuğumuzun kelime haznesini geliştirmek için onunla sürekli konuşmalıyız. Çocuk böyle yapıldığında davranış ile dil arasında bağlantı kurar..

Çocuğumuz bir şey yaparken, gözlemlediğimiz şeyler hakkında onunla konuşmalıyız ,ona ne söylediğimiz belirgin ve net olmalıdır. "Herhalde çok susadın. Bugün çok fazla su içiyorsun.”  “Buradaki bütün mavi düğmeleri diğer mavi düğmelerin yanına koy.”  gibi.. Çocuğumuz kelimelerin anlamını bilmese de bebek gibi konuşmamıza  gerek yoktur.

Çocuğunuzun sizi anlamadığını düşünmeyin. Basit kelimeler ve tabirler kullanın. Konuşurken çocuğunuzun gözlerine bakın. Gözlerine baktığınız zaman onun dediklerinizi anlayıp anlamadığını veya kafasının karışıp karışmadığını görebilirsiniz.  

Öğrenme bir yarış değildir. Çocuklar kendi hızları doğrultusunda öğrenirler. Genelde anne babalar bunun için ısrar ettikçe çocuklar daha çok direnirler. Israrcı anne babalar  çocuklarını, kendi yerlerine geçecek  bir uzantıları gibi görürler. Eğer üç yaşında okuyabilen bir çocukları  varsa, anne baba olarak işlerini iyi  yaptıklarını düşünürler. Fakat  çocuğumuz ileride  derslere,  öğretmenlere, kitaplara ve testlere  tepki gösterirse  neyi başarmış  sayılırız ki?

Çocuğumuz  okul çağına geldiğinde  öğrenme süreci farklı bir boyuta geçmektedir. Fakat küçük yaştan itibaren bilinçli bir şekilde öğretmeyi başarmışsak işimiz çok daha kolay olacaktır.

Okula yeni başlamış çocuklar için Margaret Mead’in söylediği bir söz çok doğrudur. "Çocuklara ne düşünecekleri değil, nasıl düşünecekleri öğretilmelidir”

Gelecek nesillere ışık tutacak mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirmek umuduyla...