ÇOCUKLARDA ROTA VİRÜSÜNE DİKKAT

Çocuklarda oldukça sık görülen akut ishalin başlıca sorumlusu olan rota virüsü enfeksiyonuna dikkat! Dünyada 5-6 yaş altındaki çocuklar rota virüs enfeksiyonu geçirebiliyor. Türkiye'de ise 5 yaş altı çocuklarda görülen ishallerin neredeyse yarısına rota virüsü neden  oluyor. Ülkemizde ishale bağlı ölümler ileri derecede azalmasına rağmen, rota virüsü nedeniyle hayatını kaybeden çocuklar ciddi sayıda.

Peki nedir Rota Virüsü? Rota Virüsünden Çocuklarımız Nasıl Korumalıyız?

Rota virüsü nasıl bulaşır?

Rota virüsü hasta kişiyle direkt veya indirekt temas ile bulaşıyor. Hasta çocuğun kullandığı oyuncaklardan, dokunduğu yerlerden ve solunum yoluyla da bulaşabiliyor. Virüsün vücuda bulaşmasından 12 saat ile 4 gün arasında değişen zaman diliminde belirtiler başlayabiliyor.

Rota, kusma ve ateşle birlikte çok kötü kokulu kansız ishal ile karın ağrısına neden oluyor. Rota virüsünde sıkça görülen belirtilerde biri de hiç şüphesiz ki halsizlik. Bu belirtiler ve halsizlik durumu 3-8 gün sürebiliyor. Rota'nın seyri nedeniyle anne ve babaların vakit kaybetmeden doktora gitmeleri gerekiyor.

5 yaşın altındaki çocuklarda görülen ishalin en büyük nedeni rota virüsü. Özellikle iki yaşına kadar görülen enfeksiyon çocuklarda (bağışıklık sisteminin henüz zayıf olması nedeniyle) ciddi sıkıntılara neden olabiliyor. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise sıvı kaybı... Özellikle küçük çocukların sıvı kaybını tolere etmeleri zor olabiliyor. Sıvı kaybını hafife almamak gerek. Bu durum çocukları ölüme kadar götürebiliyor.

Rota Virüsünden Nasıl Korunmalıyız?

Rotanın belli başlı bir tedavisi malesef yok. Bu enfeksiyonda antibiyotik tedavisi etkisiz ve genellikle hastanede 2-5 gün arasında yatış gerektiriyor. Çocuklara bu süre zarfında,  sıvı kaybını önlemek ve düzeltmek amacıyla, ağızdan veya damar yolundan sıvı veriliyor.  Emzirme dönemindeki bebeklerin anne sütüyle beslenmelerine devam etmeleri sıvı kaybını önleme ve düzenleme açısından önem teşkil ediyor.

Rota virüsünden ve enfeksiyonundan korunmanın tek yolu ise Rota aşısı. Rota aşısı çocukları hastalıktan tam olarak koruyor.

Rota Virüsü Tedavisinde Yapılacaklar

  • Tedavide yapılması gereken en önemli şey, kaybedilen sıvıların yerine konması.
  • Tedavi boyunca çocuğunuz bol bol sıvı almalı. 
  • Evde el değebilecek tüm yüzeyler temizlenmeli ve ellerin iyi yıkandığından emin olunmalı.
  • İshale yönelik olarak beslenme şekli düzenlenmeli. Örneğin; pirinçli gıdalar-patates-havuç, yoğurt, muz yedirilmeli.
  • Yağlı şekerli gıdalar, süt ve yumurta azaltılmalı. 
  • Eğer Rota enfeksiyonu bebekteyse ve devam sütü kullanıyorsa, ishale yönelik maması denilen özel devam sütü kullanılabilir.

İlginizi Çekecek Diğer Konular

ÇOCUĞUNUZU OKUL HASTALIKLARINDAN KORUMANIN YOLLARI

Uzun bir tatilin ardından okullar ve kreşler açıldı. Sonbahar dönemine geçtiğimiz şu günlerde anne ve babaları endişelendiren konulardan biri de hiç şüphesiz çocuklarının sağlığı. Özellikle  okullardaki  salgın hastalıklara karşı çocukların bağışıklık sistemi büyük önem taşıyor. Peki okul hastalıklarına karşı ne gibi önlemler almak lazım? Beslenme ve Hijyen konusunda neler yapılabilir? Mevsimsel geçişlerde nasıl giyinilmeli? Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılmalı? 

KOLEJ VE ÖZEL OKUL TEŞVİK SONUÇLARI AÇIKLANDI

Başvuru tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren Özel Okul Eğitim ve Öğretim Desteği başvuru sonuçları 03.09.2015 Pazartesi günü MEB tarafından açıklanacak. Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek vermeyi amaçlayan uygulama kapsamında yaklaşık 230.000 öğrenciye destek sağlanacak.

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre, 2016 - 2017 eğitim öğretim yılı bu sene 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Geçen sene Kurban Bayramı nedeniyle okulların açılma tarihi 1 hafta ertelenerek 28 Eylül 2015 tarihinde eğitim öğretim başlamıştı. Bu seneki takvime göre yarıyıl tatili ve 2016-2017 eğitim öğretim yılının tamamlanma tarihleri için TIKLAYINIZ.

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ ÖZEL OKUL TERCİH İŞLEMLERİ BAŞLIYOR

Başvurusu tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren ve sonuçları 03.09.2015 Perşembe günü MEB tarafından yayınlanan MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Sonuçları sonrasında tercih işlemleri 4 Eylül 2015 tarihinde başlıyor. Tercih işlemleri için son gün 10 Eylül.Tercih yapmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz. 

2016 - 2017 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ

2016 - 2017 Öğretim Yılı Eğitim Öğretim desteği için başvurular ne zaman başlıyor? 2016 - 2017 Öğretim Yılı için özel okullarda ve kolejlerde öğrenim gören ve görecek olan öğrencilere verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği Başvurusu nereden yapılacak? Eğitim Öğretim desteği için başvuruları ne zaman yapılacak? Bu soruların yanıtlarını öğrenmek için yazının detaylarına TIKLAYABİLİRSİNİZ.

YURTDIŞINDA EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR? YURTDIŞI EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yurtdışında eğitim, son zamanlarda büyük ilgi gören bir konu. Gençler ve aileler, gerek üniversite kayıt ücretleri gerekse de üniversite sınavlarının zorluğu ve dershane masrafları nedeniyle yurtdışı okullara yönelmeye başladılar. Peki nedir yurtdışı okulları ve üniversiteleri farklı ve cazip kılan? Gençler ve ailelerin beklentileri neler? Bu kısa yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

ÖZEL ÖĞRETİM DESTEĞİ YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI

 Tercih işlemleri 4 Eylül ve 10 Eylül 2015  tarihleri arasında gerçekleştirilen MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Yerleştirme Sonuçları 11 Eylül Cuma günü açıklanıyor. Eğitim Öğretim desteği çerevesinde Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek verilecek.

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM DESTEĞİ BAŞVURULARI

2016 -2017 Eğitim Öğretim Desteği Başvuruları hakkında detaylar 6 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazetede tebliğ edildi. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında, özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler eğitim ve öğretim desteğine başvurabilecek. İllere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türleri, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütler ile diğer ilgili hususlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanacak kılavuzda yer alacak. Peki Hangi Öğrenciler Eğitim Öğretim Desteğinden Faydalanabilecek? Hangi Okullara Eğitim Öğretim Desteği imkanı sunulacak? Eğitim Öğretim Desteği Tutarı 2016 -2017 Eğitim Öğretim Yılında Ne Kadar Olacak?

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

"Özel okul mu devlet okulu mu?" tercihi, son zamanlarda ailelerin karar vermekte zorlandığı konulardan biridir. Çocuklarının eğitim hayatında önemli bir karar ve dönüm noktasıdır. Bu karar, çocuğunuzun eğitim ve gelişim sürecini etkileyebilecek birçok faktörü içerir. Her iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Verilecek karar, ailenin önceliklerine, çocuğun ihtiyaçlarına ve mali durumuna göre şekillenmelidir. Bu karar verilirken, eğitim kalitesi, sosyal çevre, ulaşım imkanları ve maliyet gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu yazımızda sizin için Özel Okul ve Devlet Okullarının avantajlarını ve dezavanlarını irdeleyeceğiz.