Sabahları Çocuklarımızı Nasıl Uyandırmalıyız?

Okula giden çocuğu olan bir çok aile için sabah saatleri çoğu zaman gergin ve sıkıntılı bir durum yaratabilmektedir….Özellikle çalışan ebeveynler zaman azlığı nedeniyle fazlasıyla gerilmektedirler..

Çocukların yataktan kalkmak istmemeleri, elini yüzünü yıkayıp giyinme kısımına geçmemeleri ve tabii çileye dönüşen kahvaltı sofraları anne ve babalara gergin anlar yaşatmaktadır.

Güne bu gerginlikle başlayan çocuğun okul ve arkadaşları ile uyumsuzluk yaşamadan günü bitirmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Günü pozitif ve kaliteli yaşamanın en temel şartı, sabahlara keyifle başlamaktır...

Peki, bunu nasıl sağlayabiliriz? Çocuklar nasıl olacak da zamanında kalkıp güne enerjik ve pozitif bir başlangıç yapacaklar?

İşte tüm bu sorulara birkaç ipucu ile çözüm önerileri..

Ebeveynin çocuğa yaklaşımındaki ruh hali çok etkili olmaktadır. Araştırmalar gösteriyor ki güne gergin başlayan ebeveynlerin çocukları yataktan kalkmakta zorluk çekiyorlar…

Ebeveynin gerginliği ses tonundan bile anlaşılır... Emir veren  bir sesle “Saat kaç oldu, hâlâ yatıyorsun!” diye seslenen hiçbir ebeveynin çocuğu yaşama sevinci duymaz. Çocuğu yataktan kaldıran şey ebeveyn yüksek sesle bağırması değil, yaşama sevinci içinde çocuğuna şevkatle yaklaşmasıdır...

 

Erken kalkmanın ve çocuğumuzu yaşama sevinci ile uyandırabilmenin pratik çözümlerine bir göz atalım....

  • Erken kalkmanın en temel şartı, erken yatmaktır. Televizyonun çok fazla izlendiği evlerde çocuklar erken yatmazlar. Çocuklarının güne enerjik ve keyifli başlamasını isteyen ebeveynler hafta içi televizyon kullanım alışkanlığına özen göstermeli...
  • Çocuğumuzu uyandırmaya kahvaltı saatinden en az 45 dakika önce başlamalıyız... Kan basıncının, kalp atışlarının, beyin aktivitelerinin uyanıklık hâline geçebilmesi için belli bir süreye ihtiyacı vardır. Vücudun uyku durumundan uyanık hâle geçebilmesi için gerekli olan bu süre en az 45 dakikadır. Vücudun uyanması birden olmaz.
  • Fiziksel, Zihinsel ve Duygusal olmak üzere üç kısımdan oluşan uyandırma teknikleri vardır. Fiziksel uyandırma, sallayarak, sarsarak, üzerine su damlatarak J uyandırmak çok yanlıştır. Camlarının hafifçe açılması temiz havanın odaya nüfus etmesi ile temiz havanın içerdiği oksijen ile “zihinsel” olarak çocuk uyarılmış olacaktır. Oksijen olmadan zihnin uyanmasının oldukça zor olduğu unutulmamalıdır. “Duygusal” uyanmada ise kısık sesli hafif bir müziğin etkisi oldukça etkilidir. Çalan müziğin ruhu uyandırmasının haricinde, evde müzik dinleyen bir ebeveynin varlığı çocuğa yaşama sevinci verir.
  • Çocuğunu uyandırmaya gelen ebeveynin güne hazır bir şekilde giyinmiş olarak çocuğunu uyandırması çocuğa güç verecektir...Pijama ile çocuğunu uyandıran ebeveyn görüntüsü çocuğu pozitif etkiemez...
  • Çocuğa duygusal güç verebilmek amacı ile bir ki dakika ona sevgi sözcükleri fısıldayıp kalkması için ona destek olunabilir...Unutmayalım duygusal güç fiziksel gücü de getirecektir.
  • Su “fiziksel” uyanmaya katkı sağlayacaktır bu nedenle Çocuğun uyandıktan sonraki ilk işi elini, yüzünü yıkamak olmalıdır.
  • Çocuk kahvaltı masasına mümkün olduğunca yanlız oturmamalıdır. Hiçbir çocuk yalınız başladığı kahvaltıyı keyifle tamamlayamaz.

Sonuç olarak, çocukları sabah okula hazırlamak, sıradan bir iş değil, önemsenmesi gereken günün en önemli etkinliğidir. Bunun bilincinde olan ebeveynler hem kendilerini psikolojik olarak iyi hissederler hem de çocuğunun gününün mutlu geçmesine katkı sağlamış olurlar.

Krizlerin olmadığı mutlu sabahlarla güne başlamanız dileğiyle....

İlginizi Çekecek Diğer Konular

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

Okul kayıt yenileme dönemi bir çok okulda başladı bazılarımız seçimlerimizi yaptık, bazılarımız da hala çok kararsız...

Özellikle okul öncesin de ve ilkokulda karşımıza ilk çıkan soru : "Çocuğumu devlet okuluna mı göndermeliyim, yoksa özel okula mı?"

Çevremde ki ailelerle konuştuğumda genelde edindiğim izlenim çocuğumu özel okula göndermek istiyorum ama maddi durumum elvermiyor, çocuğumu devlet okuluna gönderirsem eksik kalır mı? endişesi yada imkanı olduğu halde okul öncesin de ve ilkokulda eğitime bu kadar çok paralar vermeye değer mi? gibi sorular duyuyorum.

ÇAYYOLU BÖLGESİ KREŞ ve ANAOKULLAR

Çocuklarımız için eğitimin doğumla başlayıp hayat boyu devam eden bir süreç olduğunu düşünürsek 0-6 yaş dönemi yani erken çocukluk döneminde hayat boyu devam edecek öğrenme sürecinde temeli oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde çocuklarımızın alacağı kaliteli eğitim ve olumlu çevre şartları onların fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimini desteklemede çok önemli rol oynamaktadır.

OKUL FOBİSİ NASIL AŞILIR?

Uzun bir tatilden sonra okullar açıldı. Bir çok özel okul yeni eğitim ve öğretim dönemine bir kaç hafta önce başladı. Diğerleri ise 28 Eylül itibariyle eğitime başladı. Çocuklarımızın bir kısmı okul ile yeni tanıştı ve ders zili onlar için ilk kez çaldı. Güle oynaya okula giden çocukların yanı sıra okula yeni başlayan ve  bu süreçte alışmakta zorluk yaşayan çocuklar da var. Bu süreçte hem çocukları hem de anne babaları bazı zorluklar bekliyor malasef. Ama bunlar aşılmayacak şeyler değil. Okul fobisi denilen bu sıkıntı, okula yeni başlayan çocuklarda çok sık karşılaşılan bir durum. Peki okul fobisi tam olarak nedir ve okul fobisi nasıl aşılır? İşte size bir kaç tavsiye...

ÇOCUKLARA ÖDEV NASIL YAPTIRILIR?

Okullar açıldı ve bir çok ailede çocukların ödevleri kriz yaratmaya başladı. Anne ve babalardan; "Ödevini yaptın mı? Ödevini yap ondan sonra TV seyredebilirsin. Ödevini yapmazsan sana oyuncak almayız. Ödevini yap sonra tatlı var" gibi cümleler söylediklerini sık sık duyuyoruz maalesef. Çocuklarımıza ödev yapma alışkanlığı kazandırmak için hemen hemen bir çoğumuz  ödüllendirme ya da cezalandırma yöntemine başvurmaktayız. Bu yöntem yanlış ve  yüzeysel bir yaklaşımdır. kızmak, bağırıp çağırmak veya çocuğu şartlayarak ödevini yaptırmaya çalışmak yerine sorunun kökenine odaklanmalıyız.

2024 SÖMESTR TATİLİ İÇİN ÖNERİLER

2024 Sömestr Tatili başladı. Okulların 2. dönemi 5 Şubat 2024 Pazartesi günü başlayacak. Peki Sömestr Tatilinde neler yapılmalı, nasıl vakit geçirilmeli. Bunun için veli ve öğrencilere kısa önerilerde bulunduk. Detaylar için yazının devamını okuyabilirsiniz.

SÖMESTR TATİLİ İÇİN 20 HARİKA KİTAP ÖNERİSİ

 

Sömestr tatilinde kitap okumanın birçok faydası vardır ve genellikle dinlenme ve keyif alma deneyimine katkıda bulunabilir. Tatilde boş zamanınızı etkili bir şekilde değerlendirmek için kitap okumak harika bir seçenektir. Peki Sömestr Tatilinde çocuklar hangi kitapları okumalı? Sizin için 20 adet kitap önerisinde bulunduk. Detaylar yazının devamında.

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

YURTDIŞINDA EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR? YURTDIŞI EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yurtdışında eğitim, son zamanlarda büyük ilgi gören bir konu. Gençler ve aileler, gerek üniversite kayıt ücretleri gerekse de üniversite sınavlarının zorluğu ve dershane masrafları nedeniyle yurtdışı okullara yönelmeye başladılar. Peki nedir yurtdışı okulları ve üniversiteleri farklı ve cazip kılan? Gençler ve ailelerin beklentileri neler? Bu kısa yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

"Özel okul mu devlet okulu mu?" tercihi, son zamanlarda ailelerin karar vermekte zorlandığı konulardan biridir. Çocuklarının eğitim hayatında önemli bir karar ve dönüm noktasıdır. Bu karar, çocuğunuzun eğitim ve gelişim sürecini etkileyebilecek birçok faktörü içerir. Her iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Verilecek karar, ailenin önceliklerine, çocuğun ihtiyaçlarına ve mali durumuna göre şekillenmelidir. Bu karar verilirken, eğitim kalitesi, sosyal çevre, ulaşım imkanları ve maliyet gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu yazımızda sizin için Özel Okul ve Devlet Okullarının avantajlarını ve dezavanlarını irdeleyeceğiz.