OKUL FOBİSİ NASIL AŞILIR?

Uzun bir tatilden sonra okullar açıldı. Bir çok özel okul yeni eğitim ve öğretim dönemine bir kaç hafta önce başladı. Diğerleri ise 28 Eylül itibariyle eğitime başladı. Çocuklarımızın bir kısmı okul ile yeni tanıştı ve ders zili onlar için ilk kez çaldı. Güle oynaya okula giden çocukların yanı sıra okula yeni başlayan ve  bu süreçte alışmakta zorluk yaşayan çocuklar da var. Bu süreçte hem çocukları hem de anne babaları bazı zorluklar bekliyor malasef. Ama bunlar aşılmayacak şeyler değil. Okul fobisi denilen bu sıkıntı, okula yeni başlayan çocuklarda çok sık karşılaşılan bir durum. Peki okul fobisi tam olarak nedir ve okul fobisi nasıl aşılır? İşte size bir kaç tavsiye...

Rahat Olun ve Normal Davranın

Söylemesi kolay ama çocuklarımızdan önce biz anne ve babaların biraz daha rahat ve normal olmasında fayda var. Okulların açılması, yeni başlayan çocuklar için farklı bir hayata geçiştir. Her ne kadar farklı görünse de, hayatın da bir gerçeğidir. Tüm çocuklar okula giderler ve bunun normal bir durum olduğu çocuğa anlatılmalıdır. Okul hazırlıkları hepimizi bir miktar telaşlı kılar, bazı konuları takip etmek için gereğinden fazla efor harcamamıza neden olur doğal olarak. Bu dönemde yaşadığımız tatlı telaşın paniğe dönüşmesine izin vermemeliyiz. Sakin olmak çocuğumuz bu geçiş dönemini yumuşak bir şekilde atlatmasına yardımcı olur. 

Kaygılı Olmak Doğaldır

Kaygı herkesin yaşadığı bir duygudur. Okula yeni başlayan bir çocuğun kafasında okulu, arkadaşları ve özellikle de öğretmeni ile ilgili çeşitli sorular olabilir. Bu biz ebeveynler için de geçerli... Çocuğumuz okulda mutlu olabilecek mi, arkadaşlarını ve öğretmenlerini sevebilecek mi...

Çocuğumuz akşamları okuldan döndüğünde ona sorular yönelterek yaşadığı muhtemel kaygının nedenini öğrenebilir ve bu kaygıları aşması konusunda ona yardımcı olabilirsiniz. Şunu unutmamalıyız ki, okula yeni başlayan bir birey, ortama zamanla ayak uyduracak ve alışacaktır. Daha sonra da kendisine özgüveni artacaktır. Okulun ilk günlerinde yaşanan kaygı durumu, yerini güvene bırakacaktır. Bir kaç hafta içerisinde çocuğunuzun ayakları yere daha sağlam basacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, bu süre zarfında çocuğunuza gereken desteği sağlamanızdır. Onunla sürekli sohbet edin, eğer hislerini ve duygularını sizinle paylaşımda zorluk ve isteksizlik yaşıyorsa, önce kendinizden bahsedin. Nasıl bir gün geçirdiğinizi anlatın ona. Onun size sorular sormasına izin verin. Siz paylaşımda bulunduğunuz durumda o da size daha rahat açılabilecek ve kaygılarını sizinle paylaşabilecektir. 

Çocuğa Destek ve Yaklaşımın Önemi

Okula uyum sağlamakta zorluk çeken çocuğa karşı yaklaşım çok önemlidir. Bu dönemi bazı çocuklar kısa zamanda atlatırken, bazı çocuklar için bu haftalar sürmektedir. Çocuğumuz suratını asabilir ve zaman zaman ağlayabilir. Sabahları okula gitmemek isteyebilir. Bu dönemde ona kızmak ve suçlamak durumu ancak zorlaştıracaktır. Tepkileri üzerine yapabileceğiniz en iyi şey ona destek olmaktır. Onu gaza getirin, ödüllendirin. Sabırlı olmanız ona destek olmanın ilk adımıdır. Her birey kendine özeldir. Çocuğunuzu başkalarının çocuklarıyla kıyaslamayın ve en önemlisi de bunu ona yansıtmayın. Bekleyerek onun duygularını anlamaya çalışın. Kimi anne baba bu dönemi kolay bir şekilde atlatırken bazılarının biraz daha sabırlı olması gerekmektedir. Çocuğunuza bu dönemde gösterdiğiniz desteği, anne ve baba da birbirine de göstermelidir. 

Sonuç olarak çocuğunuzu bir birey olarak görün ve ona olan güveninizi ona hissettirin. Başladığı yeni okuluna uyum sağlama dönemini başarıyla tamamlayacağına inanın. Kafanızı negatif sorulardan ve sorunlardan uzak tutun. 

Hadi şimdiden tüm annelere babalara ve çocuklara kolay gelsin...

İlginizi Çekecek Diğer Konular

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

YURTDIŞINDA EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR? YURTDIŞI EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yurtdışında eğitim, son zamanlarda büyük ilgi gören bir konu. Gençler ve aileler, gerek üniversite kayıt ücretleri gerekse de üniversite sınavlarının zorluğu ve dershane masrafları nedeniyle yurtdışı okullara yönelmeye başladılar. Peki nedir yurtdışı okulları ve üniversiteleri farklı ve cazip kılan? Gençler ve ailelerin beklentileri neler? Bu kısa yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

"Özel okul mu devlet okulu mu?" tercihi, son zamanlarda ailelerin karar vermekte zorlandığı konulardan biridir. Çocuklarının eğitim hayatında önemli bir karar ve dönüm noktasıdır. Bu karar, çocuğunuzun eğitim ve gelişim sürecini etkileyebilecek birçok faktörü içerir. Her iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Verilecek karar, ailenin önceliklerine, çocuğun ihtiyaçlarına ve mali durumuna göre şekillenmelidir. Bu karar verilirken, eğitim kalitesi, sosyal çevre, ulaşım imkanları ve maliyet gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu yazımızda sizin için Özel Okul ve Devlet Okullarının avantajlarını ve dezavanlarını irdeleyeceğiz. 

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

Okul kayıt yenileme dönemi bir çok okulda başladı bazılarımız seçimlerimizi yaptık, bazılarımız da hala çok kararsız...

Özellikle okul öncesin de ve ilkokulda karşımıza ilk çıkan soru : "Çocuğumu devlet okuluna mı göndermeliyim, yoksa özel okula mı?"

Çevremde ki ailelerle konuştuğumda genelde edindiğim izlenim çocuğumu özel okula göndermek istiyorum ama maddi durumum elvermiyor, çocuğumu devlet okuluna gönderirsem eksik kalır mı? endişesi yada imkanı olduğu halde okul öncesin de ve ilkokulda eğitime bu kadar çok paralar vermeye değer mi? gibi sorular duyuyorum.

ÇOCUKLARA ÖDEV NASIL YAPTIRILIR?

Okullar açıldı ve bir çok ailede çocukların ödevleri kriz yaratmaya başladı. Anne ve babalardan; "Ödevini yaptın mı? Ödevini yap ondan sonra TV seyredebilirsin. Ödevini yapmazsan sana oyuncak almayız. Ödevini yap sonra tatlı var" gibi cümleler söylediklerini sık sık duyuyoruz maalesef. Çocuklarımıza ödev yapma alışkanlığı kazandırmak için hemen hemen bir çoğumuz  ödüllendirme ya da cezalandırma yöntemine başvurmaktayız. Bu yöntem yanlış ve  yüzeysel bir yaklaşımdır. kızmak, bağırıp çağırmak veya çocuğu şartlayarak ödevini yaptırmaya çalışmak yerine sorunun kökenine odaklanmalıyız.

2024 SÖMESTR TATİLİ İÇİN ÖNERİLER

2024 Sömestr Tatili başladı. Okulların 2. dönemi 5 Şubat 2024 Pazartesi günü başlayacak. Peki Sömestr Tatilinde neler yapılmalı, nasıl vakit geçirilmeli. Bunun için veli ve öğrencilere kısa önerilerde bulunduk. Detaylar için yazının devamını okuyabilirsiniz.

SÖMESTR TATİLİ İÇİN 20 HARİKA KİTAP ÖNERİSİ

 

Sömestr tatilinde kitap okumanın birçok faydası vardır ve genellikle dinlenme ve keyif alma deneyimine katkıda bulunabilir. Tatilde boş zamanınızı etkili bir şekilde değerlendirmek için kitap okumak harika bir seçenektir. Peki Sömestr Tatilinde çocuklar hangi kitapları okumalı? Sizin için 20 adet kitap önerisinde bulunduk. Detaylar yazının devamında.

KOLEJ VE ÖZEL OKUL TEŞVİK SONUÇLARI AÇIKLANDI

Başvuru tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren Özel Okul Eğitim ve Öğretim Desteği başvuru sonuçları 03.09.2015 Pazartesi günü MEB tarafından açıklanacak. Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek vermeyi amaçlayan uygulama kapsamında yaklaşık 230.000 öğrenciye destek sağlanacak.

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre, 2016 - 2017 eğitim öğretim yılı bu sene 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Geçen sene Kurban Bayramı nedeniyle okulların açılma tarihi 1 hafta ertelenerek 28 Eylül 2015 tarihinde eğitim öğretim başlamıştı. Bu seneki takvime göre yarıyıl tatili ve 2016-2017 eğitim öğretim yılının tamamlanma tarihleri için TIKLAYINIZ.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ ÖZEL OKUL TERCİH İŞLEMLERİ BAŞLIYOR

Başvurusu tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren ve sonuçları 03.09.2015 Perşembe günü MEB tarafından yayınlanan MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Sonuçları sonrasında tercih işlemleri 4 Eylül 2015 tarihinde başlıyor. Tercih işlemleri için son gün 10 Eylül.Tercih yapmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.