ÇOCUKLARDA YABANCI DİL ÖĞRENME YAŞI NEDİR?

Artık birden fazla dil bilmek günümüzde çok önemli... İş hayatında ve sosyal hayatta başarılı olmak için tek bir dil konuşmak ve yazmak yetmiyor. Bunun için de küçük yaşta farklı diller öğrenmeye başlamak gerekiyor. Peki çocuklarımız yabancı dil eğitimine kaç yaşında başlamalı? Yabancı dil eğitimi için en ideal yaş kaçtır? Yabancı dil öğrenirken nelere dikkat edilmelidir?

Tek ebeveyn tek dil kuralını duymuşsunuzdur belki. Eğer anne veya baba bir bebekle düzenli ve tutarlı şekilde iki ya da daha fazla dil konuşursa, çocuk belirli bir yaşa geldiğinde bu dillerin hepsini anlama ve kullanma kapasitesine sahip oluyor. Burada dikkat edilecek olan konu, çocukla iletişimi olan ebeveynlerin öğretecekleri dili benimsemesi ve çocuğa hitaben yaptığı konuşmalarda diğer dile geçmeden hep bu dili konuşmasıdır.

Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarına bakıldığında, bebeklerin anne karnındayken bile kendi ana dilini diğer dillerden ayırabildiğini gösteriyor. İnsan, dil öğrenirken kendi ana dilini beynin anadil için ayrılan bölgesine kaydediyor.

Aslında beyinde bulunan bu anadil bölgesi genel olarak 10 yaşına kadar aktif olarak kullanılıyor ve bu yaştan sonraki dil öğreniminde ise beynin daha farklı yerleri kullanınıyor. Belki de belli yaştan sonra dil öğrenmek bundan dolayı zorlaşıyor. Zorlaşmanın yanında dilin daha çabuk unutulması da söz konusu olabiliyor.

Doğumdan 3 yaşa kadar olan süreçte bebekler otomatik olarak etrafında konuşulan dilleri öğrenirler. İki veya daha fazla dil ile büyüyen çocuklar daha geç konuşmaya başlaması ise doğaldır. Bilinmelidir ki 5-6 yaşlarından itibaren sürekli yabancı dil ile iç içe olan bir çocuk da anadili gibi bu dili konuşabilir.

Yabancı dili sıkça kullanmak, onu öğrenmeyi kolaylaştırır ve unutulmasını önler. Eğer çocuğun çevresinde düzenli olarak yabancı dil konuşulmazsa, kaç yaşında öğrenilmiş olursa olsun bu dil zamanla unutulacaktır. Bundan dolayı çocuklarımıza öğrendikleri yabancı dili kullandırmalı ve sürekli pratik yaptırmalıyız. Bunu evde yapmak her ne kadar zor olsa da, bazı yabancı dil kulüpleri ve etkinlikleri bu kapsamda tercih edilebilir.

Çocuklara ikinci dil öğretirken nelere dikkat etmeliyiz?

  • OYUN: Çocuğun en iyi öğrenme biçimi her konu için de geçerli olan oyun şeklinde öğrenmektir. Oyun oynar gibi ikinci dil öğrenmek çocukları sıkmaz ve ilgisini çeker.
  • Israr ve Baskıdan Uzak Durun: Yabancı dil öğrenme sürecinde ısrarcı ve baskıcı olunmamalıdır. Çocuğu zorlamak onun dikkatinin dağılmasına neden olur.
  • Gösteriş olsun diye Dil Öğretmeyin: Hepimizin çocukken yaşadığımı bir deneyim, toplum içine baskı: Çocuğun yabancı dili öğrendiklerini sergilemesi için toplum içinde baskı yapılmamalıdır. Amaç dil öğrenmekse, bunu birilerine gösteriş olsun diye yapmamalıyız. 
  • Zamana Yayın: Dil öğrenmek uzun vadeli bir hadisedir. "Neden konuşmuyor, neden anlamıyor" gibi baskıcı davranışlar yerine bunu zaman içinde gözlemlemeye çalışmak daha uygun olacaktır.

Çok dil bilmenin yararları var mıdır?

Birden fazla dil bilmek kendine güveni ve sosyalleşmeyi doğal olarak arttırır. İki veya daha fazla dilde konuşabilen insanların iletişim becerileri, diğer insanlara göre hiç kuşkusuz ki daha fazla olmaktadır.

Çok dil bilmek zeka düzeyini arttırır mı?

Birden çok dil bilmenin zeka gelişimi üzerindeki etkileri konusunda kesin bir bilgi yoktur. İki ya da daha fazla dil konuşan çocuğun okul başarısı fazla olacak diye bir şey yoktur. Fakat öğrenilen her şey gibi dil öğrenmek de beynin farklı bölgelerini çalıştırır ve bu nedenle önemlidir.

İlginizi Çekecek Diğer Konular

OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? YAZ TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Okullar ne zaman kapanacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Bildiğiniz gibi 2015 - 2016 eğitim öğretim yılı 28 Eylül 2015 Pazartesi günü başlamıştı. Birinci dönem 22 Ocak 2016 Cuma günü sona ermiş ve ikinci dönem ise 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başladı. Bu günlerde ise yaz tatilinin yaklaşması ile birlikte herkes tatil planlarını yapmaya başladı. Böyle olunca da herkesin merak ettiği tarihlerden biri de Okulların Kapanış ve Tatilin başlangış tarihi...

Peki, 2015 - 2016 eğitim öğretim dönemi ne zaman tamamlanacak? Öğrenciler Yaz tatiline ne zaman girecek? 2016 - 2017 eğitim öğretim dönemi ne zaman başlayacak? Tüm bu soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz...

KOLEJ VE ÖZEL OKUL TEŞVİK SONUÇLARI AÇIKLANDI

Başvuru tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren Özel Okul Eğitim ve Öğretim Desteği başvuru sonuçları 03.09.2015 Pazartesi günü MEB tarafından açıklanacak. Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek vermeyi amaçlayan uygulama kapsamında yaklaşık 230.000 öğrenciye destek sağlanacak.

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre, 2016 - 2017 eğitim öğretim yılı bu sene 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Geçen sene Kurban Bayramı nedeniyle okulların açılma tarihi 1 hafta ertelenerek 28 Eylül 2015 tarihinde eğitim öğretim başlamıştı. Bu seneki takvime göre yarıyıl tatili ve 2016-2017 eğitim öğretim yılının tamamlanma tarihleri için TIKLAYINIZ.

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ ÖZEL OKUL TERCİH İŞLEMLERİ BAŞLIYOR

Başvurusu tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren ve sonuçları 03.09.2015 Perşembe günü MEB tarafından yayınlanan MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Sonuçları sonrasında tercih işlemleri 4 Eylül 2015 tarihinde başlıyor. Tercih işlemleri için son gün 10 Eylül.Tercih yapmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz. 

2016 - 2017 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ

2016 - 2017 Öğretim Yılı Eğitim Öğretim desteği için başvurular ne zaman başlıyor? 2016 - 2017 Öğretim Yılı için özel okullarda ve kolejlerde öğrenim gören ve görecek olan öğrencilere verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği Başvurusu nereden yapılacak? Eğitim Öğretim desteği için başvuruları ne zaman yapılacak? Bu soruların yanıtlarını öğrenmek için yazının detaylarına TIKLAYABİLİRSİNİZ.

YURTDIŞINDA EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR? YURTDIŞI EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yurtdışında eğitim, son zamanlarda büyük ilgi gören bir konu. Gençler ve aileler, gerek üniversite kayıt ücretleri gerekse de üniversite sınavlarının zorluğu ve dershane masrafları nedeniyle yurtdışı okullara yönelmeye başladılar. Peki nedir yurtdışı okulları ve üniversiteleri farklı ve cazip kılan? Gençler ve ailelerin beklentileri neler? Bu kısa yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

OKUL HAYATINDA ÖDEVİN ÖNEMİ NEDİR?

Ödevler çocuklara bağımsız çalışmayı, sorumluluk almayı öğretmek için önemli araçlardır.  Ama bir çok çocuk neden ödev yapması gerektiğini anlayamaz ve çoğu zaman ailesinin ve öğretmeninin zorlaması ile yapar. 

ÖZEL ÖĞRETİM DESTEĞİ YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI

 Tercih işlemleri 4 Eylül ve 10 Eylül 2015  tarihleri arasında gerçekleştirilen MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Yerleştirme Sonuçları 11 Eylül Cuma günü açıklanıyor. Eğitim Öğretim desteği çerevesinde Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek verilecek.

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM DESTEĞİ BAŞVURULARI

2016 -2017 Eğitim Öğretim Desteği Başvuruları hakkında detaylar 6 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazetede tebliğ edildi. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında, özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler eğitim ve öğretim desteğine başvurabilecek. İllere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türleri, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütler ile diğer ilgili hususlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanacak kılavuzda yer alacak. Peki Hangi Öğrenciler Eğitim Öğretim Desteğinden Faydalanabilecek? Hangi Okullara Eğitim Öğretim Desteği imkanı sunulacak? Eğitim Öğretim Desteği Tutarı 2016 -2017 Eğitim Öğretim Yılında Ne Kadar Olacak?