ÇOCUKLARDA ARTISI ve EKSİSİYLE TELEVİZYON ALIŞKANLIĞI

Bilinçli ebeveynlerin olduğu evlerde televizyon çoğu zaman tartışma konusu oluyor benim kızlarım gibi bir çok çocuk televizyon seyretmeye bayılıyor..

Fakat televizyon seyretme konusunda belirli kurallar koymalı ve bunlara sadık kalmalıyız...

Hipnotik seyir nedir? Çocuklar için hangi programlar daha uygundur? Çocuklarımıza televizyon konusunda nasıl sınırlar koymalıyız?

Montessori yöntemi der ki, çocukların dünya hakkında ki bilgi ve görüşleri geleneksel olarak dört çeşit kaynak tarafından şekillenmektedir bunlar  ev, okul, arkadaş grupları ve organisazyonlardır.. Günümüzde televizyon beşinci ve inanılmaz derecede güçlü bir etken haline gelmiştir. Pek çoğumuzun sınırlı bilgi sahibi olduğu ve çok az kontrol edebildiği bir etkendir bu. Bir çok ailede televizyonun çocuk bakıcısı olarak kullanılması ise son derece üzücüdür.

Kontrol edilmeyen televizyon ve çocuklar çeşitli problemlere sebep olurlar. Şiddet eğilimli çocuklar oluşması kaygı verici problemlerden biridir. Çocuklar sene boyunca binlerce cinayet,kavga,araba kazası ve patlama sahnesi seyrederler. Film yapımcılarının değerleri ve problem çözme yaklaşımları, bizimkinden oldukça farklı olabilir.  O nedenle çocuklarımızın seyrettiği programlara özen göstermeliyiz...

Daha büyük bir endişe veren nokta ise televizyon seyretmenin hipnotik özelliğidir. Pek çok anne baba küçük çocuklarının televizyon önünde büyülenmiş bir vaziyette saatlerce oturduklarını gözlemleyebilirler. Televizyon seyretmek en iyimser değerlendirmeyle, çocuk için pasif bir tecrübedir. Çünkü düşünmeyi, hayal etmeyi ve çaba sarf etmeyi gerektirmez.

Kaliteli çocuk programları harika olabilir fakat mevcut yayınların çoğu hiçbir şey ifade etmemektedir.

Televizyonu planlı ve ölçülü dozlarda seyretmek gerekir. Aslında eğlenmek için çocukların televizyona ihtiyaçları yoktur. İyisi mi siz  bu konuda belirli kurallar koyun. Çocuklarınızın seyretmesinden endişe duymadığınız programları belirleyin. Çocuğunuzun televizyonun önünde geçirebileceği zamanı sınırlayın. Çcuklarınıza mümkün olduğunca çok seçim şansı verin. “Bu  tv programlarından istediğini seyredebilirsin fakat bir günde bunlardan sadece üçünü seyredebilirsin. Bugün hangilerini seyretmek istiyorsun?” veya “ sadece bir çizgisinema veya tv de çizgi film izleyebilirsin tercihin nedir?” gibi...

Bazı anne babaların tv programlarındaki sahnelerin uygun olup olmadığı konusunda endişeleri olabilir. Bazen bir program gerçek vakaları verir fakat kafa karıştıran ve endişelendiren içerikler de söz konusu olabilir.  Böyle durumlarda programı bütün aile seyretmeli ve program bitince hep beraber programdaki dikkat çekici şeyler hakkında tartışılmalıdır.

Eğitsel açıdan değeri olan video, filmler ve DVD’ler seçin fakat yine de çocukların tv seyredeceği saatleri sınırlayın... 

 

İlginizi Çekecek Diğer Konular

Çocuk Büyütürken Başucu Kitapları

Hadi biraz kitap okuyalım!
Anneliğin kitabı olmaz tabii ki, ama daha doğru, daha farkında ve bilinçli ebeveynler olmak için sonsuz kaynak var... Aşağıdakiler benim ilk 10'um... 
1- Aletha Solter - Çocuğunuza Kulak Verin (Çocuğu ve davranışlarını anlamaya yönelik harika bir kaynak.)
2- Dr. Sears – A’dan Z’ye Bebek Bakımı (hamilelik ile başlayan serüven ve sonrasında size başucu kitabı olacak harika bir kitap.)
3- Tracy Hogg - Bebek Bakımına Mucize Çözümler (hayatını kolaylaştırmak isteyenlere)
 

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA ÇEKİNGENLİK

Çocuğum çekingen mi? Utangaç mı? Yoksa içine mi kapanık? Bu durumlarda ona nasıl davranmalıyım? Üstündeki bu çekingenliği atmak için neler yapmalız?