ÇOCUKLARA ÖDEV NASIL YAPTIRILIR?

Okullar açıldı ve bir çok ailede çocukların ödevleri kriz yaratmaya başladı. Anne ve babalardan; "Ödevini yaptın mı? Ödevini yap ondan sonra TV seyredebilirsin. Ödevini yapmazsan sana oyuncak almayız. Ödevini yap sonra tatlı var" gibi cümleler söylediklerini sık sık duyuyoruz maalesef. Çocuklarımıza ödev yapma alışkanlığı kazandırmak için hemen hemen bir çoğumuz  ödüllendirme ya da cezalandırma yöntemine başvurmaktayız. Bu yöntem yanlış ve  yüzeysel bir yaklaşımdır. kızmak, bağırıp çağırmak veya çocuğu şartlayarak ödevini yaptırmaya çalışmak yerine sorunun kökenine odaklanmalıyız.

Sorumluluk eğitimi çocuklara genellikle 0-7 yaş aralığında verilir. Davranışlarının sorumluluğunu üstlenebilen çocuklar ilkokula geçtiklerinde ödevlerini rahatlıkla kendi kendilerine yaparlar. Çocuk bu dönemde sorumluluk eğitimini almamışsa, kendi yapması gerekenleri aile büyükleri (annesi, babası, ablası, dede..vs) yapmışsa çocukta sorumluluk duygusu gelişemez. Çocuk okula başladıktan sonra bu durum  ödevlere de yansır ve çocuk ödevlerini kendi kendine yapmama eğilimi gösterebilir. Bu nedenle çocuklarımızın ödev yapma alışkanlığı kazanması sorumluluk eğitiminin bir parçası olarak görülmeli ve sorunun çözümü için bu yönde çalışmalar yapılmalıdır.

Çocuk ödev yapmayı istemiyorsa,  başka sorunları olabilir mesala odaklanamama, kendini derse verememe,sınıfın veya okulun fiziki şartları,öğretmeniyle iletişiminde problem olabilir veya evdeki durumlar ödev yapmayı cazip kılmıyor olabilir... Sorunun altında hangi nedenin yattığı tespit edilmelidir. Neden bulunduktan sonra birlikte çözüm için adım atılırsa çocuğun ödev sorunu daha kolay çözülebilir.

Çocuklara ödev yapmayı nasıl sevdirebiliriz?

Ebeveynler çocuklarının, ödevlerini severek yapması için neler yapmalı? Siz çocuğunuzun yerine koyun kendinizi size nasıl yaklaşılmasını isterdiniz. Empati kurun ve çocuklarınızın bir günlük programını düşünmekle işe başlayın. Çocuk, bir yetişkin gibi (anne babasıyla)sabah erkenden kalkıp okula gidiyor ve günün büyük bir kısmını okulda geçiriyor. Okulun yoğun programıyla yorulan çocuk, eve döndüğünde daha kapıdan içeri girer girmez “hemen ödevlerini bitiriyorsun” yada "ödevlerini yap öyle oyna" gibi bir cümle duyduğunda tepki veriyor. Bütün gün evini özleyen çocuk, eve döndüğünde okulu unutup, dinlenmek, evde eğlenceli vakit geçirmek istiyor. Bu nedenle çocuk eve döndüğünde  konu açılmadıkça okulla ilgili bir şey konuşmayın.  Eve geldiğinde çocuğunuzu sevgiyle karşılayın ve yeterince dinlenmesine izin verin.

Ne Yapması Gerektiğini Söylemeyin!  çocuk eve gelir gelmez “ellerini yıka, yemeğini ye, sonra ödevlerine başla, vakit kalırsa oynarsın” gibi emir yağmuruna tutulmak ve programını sizin yaptığınız şekilde yapmak  istemez ve sizin bunları rutin olarak söyleyeceğinizi bildiği için bu sözlerinize kulaklarını tıkayabilir ve hatta “yine başladı…” diyerek sizi dinlemek isemeyebilir. Çocuğun okuldan sonraki zamanında evde ne yapması gerektiğini siz söylemeyin bırakın kendisi karar versin.

Sorumluluğunu kendisi alsın bırakın ödevlerini ne zaman yapacağını kendisi düşünsün. Ödev onun, bizim değil. Bizim görevimiz  ödev yapması için ona ortam hazırlamak, motive etmek Bırakın ödevini yapmıyorsa sonuçlarına kendisi katlansın, davranışlarının sonucunu görerek, yaşayarak anlasın ve böylece sorumluluk almayı öğrensin.

Okul dönüşü dinlenmesine izin verin  çocuğunuz nasıl dinleneceğine bırakın kendi karar versin.. Tv seyredebilir, oyuncakları ile oynayabilir vs.. 

Çocuğun  okul başarısını sadece ödevlerini yapmaktan ibaret olduğunu düşünüp baskıcı tavır uygulamayın. Unutmayın  ödev akademik başarının sadece bir parçası, okula severek gitmek, arkadaş ilişkileri, dersleri iyi dinlemek, anlamak, hepsi bir bütün olarak okul başarısını etkiliyor.

Bazı ailelerde ödev = okul başarısı oluyor maalesef..Çocuk ödevini yapınca seviliyor ödüllendiriliyor, yapmayınca cezalandırılıyor. Çocuk sadece ödev yapınca sevildiğini düşünüyor.Bu durum okul başarısı için de geçerli olabiliyor.. Lüten çocuklarınıza her zaman koşulsuz sevildiklerinin mesajını verin, değerli olduklarını hissettirin..böylece çocuklar stres altında kalmazlar.

Eğer çocuğunuza gösterecek sabrınız yok ise destek alın. Günümüz şartlarında çok yoğun çalışan anne, babaların akşam eve geldiklerinde çocuklarına gösterecek sabırları kalmayabiliyor bu durum çocuklar için çoğu zaman olumsuz etki yaratıyor bu nedenle uzmanlar destek almanızı öneriyor... Bu destek aile büyüklerinden veya komşunuzdan,akrabalarınızdan biri ile olabilir.. Yeter ki bilgili ve sabırlı biri olsun...

Çocuklarımızın okulu ve ödevleri sevdiği sağlıklı,huzurlu ve barış dolu günler yaşamak dileğiyle...

İlginizi Çekecek Diğer Konular

OKUL HAYATINDA ÖDEVİN ÖNEMİ NEDİR?

Ödevler çocuklara bağımsız çalışmayı, sorumluluk almayı öğretmek için önemli araçlardır.  Ama bir çok çocuk neden ödev yapması gerektiğini anlayamaz ve çoğu zaman ailesinin ve öğretmeninin zorlaması ile yapar. 

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

YURTDIŞINDA EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR? YURTDIŞI EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yurtdışında eğitim, son zamanlarda büyük ilgi gören bir konu. Gençler ve aileler, gerek üniversite kayıt ücretleri gerekse de üniversite sınavlarının zorluğu ve dershane masrafları nedeniyle yurtdışı okullara yönelmeye başladılar. Peki nedir yurtdışı okulları ve üniversiteleri farklı ve cazip kılan? Gençler ve ailelerin beklentileri neler? Bu kısa yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

"Özel okul mu devlet okulu mu?" tercihi, son zamanlarda ailelerin karar vermekte zorlandığı konulardan biridir. Çocuklarının eğitim hayatında önemli bir karar ve dönüm noktasıdır. Bu karar, çocuğunuzun eğitim ve gelişim sürecini etkileyebilecek birçok faktörü içerir. Her iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Verilecek karar, ailenin önceliklerine, çocuğun ihtiyaçlarına ve mali durumuna göre şekillenmelidir. Bu karar verilirken, eğitim kalitesi, sosyal çevre, ulaşım imkanları ve maliyet gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu yazımızda sizin için Özel Okul ve Devlet Okullarının avantajlarını ve dezavanlarını irdeleyeceğiz. 

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

Okul kayıt yenileme dönemi bir çok okulda başladı bazılarımız seçimlerimizi yaptık, bazılarımız da hala çok kararsız...

Özellikle okul öncesin de ve ilkokulda karşımıza ilk çıkan soru : "Çocuğumu devlet okuluna mı göndermeliyim, yoksa özel okula mı?"

Çevremde ki ailelerle konuştuğumda genelde edindiğim izlenim çocuğumu özel okula göndermek istiyorum ama maddi durumum elvermiyor, çocuğumu devlet okuluna gönderirsem eksik kalır mı? endişesi yada imkanı olduğu halde okul öncesin de ve ilkokulda eğitime bu kadar çok paralar vermeye değer mi? gibi sorular duyuyorum.

OKUL FOBİSİ NASIL AŞILIR?

Uzun bir tatilden sonra okullar açıldı. Bir çok özel okul yeni eğitim ve öğretim dönemine bir kaç hafta önce başladı. Diğerleri ise 28 Eylül itibariyle eğitime başladı. Çocuklarımızın bir kısmı okul ile yeni tanıştı ve ders zili onlar için ilk kez çaldı. Güle oynaya okula giden çocukların yanı sıra okula yeni başlayan ve  bu süreçte alışmakta zorluk yaşayan çocuklar da var. Bu süreçte hem çocukları hem de anne babaları bazı zorluklar bekliyor malasef. Ama bunlar aşılmayacak şeyler değil. Okul fobisi denilen bu sıkıntı, okula yeni başlayan çocuklarda çok sık karşılaşılan bir durum. Peki okul fobisi tam olarak nedir ve okul fobisi nasıl aşılır? İşte size bir kaç tavsiye...

2024 SÖMESTR TATİLİ İÇİN ÖNERİLER

2024 Sömestr Tatili başladı. Okulların 2. dönemi 5 Şubat 2024 Pazartesi günü başlayacak. Peki Sömestr Tatilinde neler yapılmalı, nasıl vakit geçirilmeli. Bunun için veli ve öğrencilere kısa önerilerde bulunduk. Detaylar için yazının devamını okuyabilirsiniz.

SÖMESTR TATİLİ İÇİN 20 HARİKA KİTAP ÖNERİSİ

 

Sömestr tatilinde kitap okumanın birçok faydası vardır ve genellikle dinlenme ve keyif alma deneyimine katkıda bulunabilir. Tatilde boş zamanınızı etkili bir şekilde değerlendirmek için kitap okumak harika bir seçenektir. Peki Sömestr Tatilinde çocuklar hangi kitapları okumalı? Sizin için 20 adet kitap önerisinde bulunduk. Detaylar yazının devamında.

KOLEJ VE ÖZEL OKUL TEŞVİK SONUÇLARI AÇIKLANDI

Başvuru tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren Özel Okul Eğitim ve Öğretim Desteği başvuru sonuçları 03.09.2015 Pazartesi günü MEB tarafından açıklanacak. Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek vermeyi amaçlayan uygulama kapsamında yaklaşık 230.000 öğrenciye destek sağlanacak.

OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? YAZ TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Okullar ne zaman kapanacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Bildiğiniz gibi 2015 - 2016 eğitim öğretim yılı 28 Eylül 2015 Pazartesi günü başlamıştı. Birinci dönem 22 Ocak 2016 Cuma günü sona ermiş ve ikinci dönem ise 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başladı. Bu günlerde ise yaz tatilinin yaklaşması ile birlikte herkes tatil planlarını yapmaya başladı. Böyle olunca da herkesin merak ettiği tarihlerden biri de Okulların Kapanış ve Tatilin başlangış tarihi...

Peki, 2015 - 2016 eğitim öğretim dönemi ne zaman tamamlanacak? Öğrenciler Yaz tatiline ne zaman girecek? 2016 - 2017 eğitim öğretim dönemi ne zaman başlayacak? Tüm bu soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz...