ÇOCUK YAŞTA ÖĞRENİLEN NEZAKET, ZERAFET ve GÖRGÜ KURALLARI

Çocuklara güzel davranmayı öğretmenin bilincinde olan çok az insan vardır. Görgü kurallarını öğreten oyunlar çocuğunuzun toplum içinde nasıl davranacağını öğrenmesine yardımcı olur... Ebeveynlerin  çocuklarına  birisiyle karşılaştıklarında nasıl selamlaşacaklarını , el sıkışacaklarını, ayrılırken neler yapmaları gerektiğini  göstermesi ve öğretmesi önemlidir.  Ayrıca meşgul bir kişiye, nasıl işini bölüp bir şeyler söyleyebileceğini veya bir kişiye kibarca nasıl “hayır, teşekkür ederim” diyebileceğini de öğretmemiz gerekir.. Çocuklara kapalı alanlarda nasıl konuşalacağını ve güzelce nasıl oynayabileceklerini, nasıl özür dileyeceklerini ve sorunları barışçıl olarak çözmeleri konusunda yol gösterici olmalıyız.. Peki tüm bunları nasıl yapacağız? Çocuğumuzu nezaket ve görgü kuralları konusunda nasıl bilinçlendireceğiz? 

İlk adım, durumu basit ifadelerle açıklayıp ona doğru yolu göstermektir. Sonra çocuğunuzun sizinle birlikte pratik yapmasını sağlayın olayları sırayla rol yaparak oynayın. Kısa tutulması şartıyla ve yanlış yaptıklarında mahcubiyet veya tehdit hissetmedikleri sürece  çocuklar bu derslerden hoşlanacaklardır. Örneğin çocuğunuz evde avazı çıktığı kadar bağırdığında ona sesini başka insanları rahatsız etmeyecek şekilde kullanmasını gösterin çocuğunuz bağırırken onu azarlamak yerine kibarca fakat kararlı bir şekilde ondan alçak sesle konuşmasını rica edin. Bunu yaparken basit bir dil kullanın Mesela şöyle deyin: "Sana kapalı alanlarda nasıl konuşulması gerektiğini anlatmak istiyorum. Açık bir alandayken birbirimizi daha iyi duyabilmek amacıyla sesimizi yükseltebiliriz. Birisi dışarıda yükses sesle konuşursa bu bizi rahatsız etmez. Yani, açık havada 'dışarı sesimizi' kullanabiliriz. Fakat kapalı alandayken dışarı sesimizi kullanırsak hem biz hem de komşularımız rahatsız olur. Kapalı alanda 'içeri sesimizi' kullanmalıyız diyerek kuralı örneklerle göstererek pekiştirin.

Her türlü dersi bu şekilde öğretebilirsiniz. "Lütfen” ve "teşekkür ederim” dersleri ya da kapıları çarpmadan kapama dersi gibi. Bazı ailelerde haftanın görgü kuralı kavramı vardır. Her hafta, günlük hayatımızdan bir görgü kuralı öğrenirler ve hafta boyunca evin içinde bu kuralı uygularlar. Rol modeller çok önemlidir.  Çocuklar görgü kurallarını öğrenirken anne babalarının, büyük kardeşlerinin ve arkadaşlarının da bu kuralları düzenli bir şekilde uyguladıklarını görmeleri gerekir. Davranışlarımızla örnek olmamız, söylediğimiz her şeyden daha etkili olur. Çocuklar biz ne yaparsak hemen fark edip sünger gibi içlerine çekerler. Sonra aynı bizler gibi konuşup davranmaya başlarlar. Bizler onların rol modelleri oluruz.

Şunu hiç aklınızdan çıkarmayın: çocuğunuz çevrelerindeki kişilerden çok etkilenir. Bunun için çocuğunuzun vakit geçirdiği kişileri ve oyun arkadaşlarını akıllıca seçin. Eğer çocuğunuz, evlerinde çocuklarının etrafa zarar vermesine izin veren bir aile ile zaman geçirirse, aynı davranışı kendi evinde de gösterir. Çocuğunuzun oyun arkadaşı olabilecek çocukların ailelerine dikkat edin. Çocuklarını nasıl denetlediklerine önem verin. Çocuklarını ihmal edip etmediklerini gözlemleyin. Niyetiniz başka aileleri yargılamak olmamalı tabii ki...

Fakat çocuğunuz için en iyi seçimi yapmak, önceliklerinizin başında gelmeli...

İşte size nezaket kurallarını öğretmek için birkaç fikir daha... 

  • "lütfen” ve "teşekkür ederim” kelimelerini sık sık kullanmasını sağlayın.
  • Konuşurken bağırıp çağırmak yerine yumuşak ve nazik bir ses tonu kullanın.
  • Kendi sırası geldiğinde veya birileriyle oynamak istediğinde kendisini ifade etmeyi öğretin.
  • Kendisini tanıtmayı öğretin.
  • Kapıları nasıl açıp kapayacağını öğretin.
  • Hapşurunca ya da öksürünce ne yapacağını öğretin.
  • İnsanlara nasıl iltifat edip onları nasıl cesaretlendireceğini öğretin.
  • İnsanlara yol vermeyi ve önüne geçilmesine izin vermeyi öğretin.
  • Birisine çarpınca "özür dilerim” demeyi öğretin.
  • Birisi çağırınca kibarca cevap vermeyi öğretin.
  • Başka çocukların oynadığı alanlardan dikkatlice geçmeyi, onlara çarpmamayı öğretin.
  • Beklemesini öğretin.
  • Başka insanlar konuşurken sözlerini kesmemeyi öğretin.
  • Telefona kibarca cevap vermeyi öğretin.

İlginizi Çekecek Diğer Konular

KOLEJ VE ÖZEL OKUL TEŞVİK SONUÇLARI AÇIKLANDI

Başvuru tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren Özel Okul Eğitim ve Öğretim Desteği başvuru sonuçları 03.09.2015 Pazartesi günü MEB tarafından açıklanacak. Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek vermeyi amaçlayan uygulama kapsamında yaklaşık 230.000 öğrenciye destek sağlanacak.

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan takvime göre, 2016 - 2017 eğitim öğretim yılı bu sene 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Geçen sene Kurban Bayramı nedeniyle okulların açılma tarihi 1 hafta ertelenerek 28 Eylül 2015 tarihinde eğitim öğretim başlamıştı. Bu seneki takvime göre yarıyıl tatili ve 2016-2017 eğitim öğretim yılının tamamlanma tarihleri için TIKLAYINIZ.

2024 YILI 2. ARA TATİL NE ZAMAN?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılındaki 2. ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında olacak. 10-12 Nisan 2024 tarihlerinin Ramazan Bayramı'na denk geliyor olması nedeniyle, öğrenciler Nisan ara tatilini iki gün (Pazartesi ve Salı günü olarak) yapacaklar.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ ÖZEL OKUL TERCİH İŞLEMLERİ BAŞLIYOR

Başvurusu tarihi 2 Eylül 2015 Çarşamba günü sona eren ve sonuçları 03.09.2015 Perşembe günü MEB tarafından yayınlanan MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Sonuçları sonrasında tercih işlemleri 4 Eylül 2015 tarihinde başlıyor. Tercih işlemleri için son gün 10 Eylül.Tercih yapmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz. 

2016 - 2017 ÖĞRETİM YILI EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ

2016 - 2017 Öğretim Yılı Eğitim Öğretim desteği için başvurular ne zaman başlıyor? 2016 - 2017 Öğretim Yılı için özel okullarda ve kolejlerde öğrenim gören ve görecek olan öğrencilere verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği Başvurusu nereden yapılacak? Eğitim Öğretim desteği için başvuruları ne zaman yapılacak? Bu soruların yanıtlarını öğrenmek için yazının detaylarına TIKLAYABİLİRSİNİZ.

YURTDIŞINDA EĞİTİM NEDEN ÖNEMLİDİR? YURTDIŞI EĞİTİMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Yurtdışında eğitim, son zamanlarda büyük ilgi gören bir konu. Gençler ve aileler, gerek üniversite kayıt ücretleri gerekse de üniversite sınavlarının zorluğu ve dershane masrafları nedeniyle yurtdışı okullara yönelmeye başladılar. Peki nedir yurtdışı okulları ve üniversiteleri farklı ve cazip kılan? Gençler ve ailelerin beklentileri neler? Bu kısa yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

OKUL HAYATINDA ÖDEVİN ÖNEMİ NEDİR?

Ödevler çocuklara bağımsız çalışmayı, sorumluluk almayı öğretmek için önemli araçlardır.  Ama bir çok çocuk neden ödev yapması gerektiğini anlayamaz ve çoğu zaman ailesinin ve öğretmeninin zorlaması ile yapar. 

ÖZEL ÖĞRETİM DESTEĞİ YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI

 Tercih işlemleri 4 Eylül ve 10 Eylül 2015  tarihleri arasında gerçekleştirilen MEB Özel Okul Eğitim Öğretim Desteği Yerleştirme Sonuçları 11 Eylül Cuma günü açıklanıyor. Eğitim Öğretim desteği çerevesinde Okul Öncesi öğrencilere 2.680 TL, İlkokul öğrencilerine 3.220 TL, Ortaokul ve Ortaöğretim öğrencilerine  3.750 TL, Temel Lise öğrencilerine 3.220 TL destek verilecek.

2016 - 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM DESTEĞİ BAŞVURULARI

2016 -2017 Eğitim Öğretim Desteği Başvuruları hakkında detaylar 6 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazetede tebliğ edildi. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında, özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler eğitim ve öğretim desteğine başvurabilecek. İllere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türleri, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütler ile diğer ilgili hususlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanacak kılavuzda yer alacak. Peki Hangi Öğrenciler Eğitim Öğretim Desteğinden Faydalanabilecek? Hangi Okullara Eğitim Öğretim Desteği imkanı sunulacak? Eğitim Öğretim Desteği Tutarı 2016 -2017 Eğitim Öğretim Yılında Ne Kadar Olacak?

ÖZEL OKUL MU? DEVLET OKULU MU?

"Özel okul mu devlet okulu mu?" tercihi, son zamanlarda ailelerin karar vermekte zorlandığı konulardan biridir. Çocuklarının eğitim hayatında önemli bir karar ve dönüm noktasıdır. Bu karar, çocuğunuzun eğitim ve gelişim sürecini etkileyebilecek birçok faktörü içerir. Her iki seçeneğin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Verilecek karar, ailenin önceliklerine, çocuğun ihtiyaçlarına ve mali durumuna göre şekillenmelidir. Bu karar verilirken, eğitim kalitesi, sosyal çevre, ulaşım imkanları ve maliyet gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Bu yazımızda sizin için Özel Okul ve Devlet Okullarının avantajlarını ve dezavanlarını irdeleyeceğiz.